Am văzut recent pe eBay mărcile aşa-zisei emisiuni a ocupaţiei militare române în Odesa, din 1941. Uitaţi-o în imagine de mai jos (click pe imagine pentru mărire).
Această "emisiune" este catalogată, de câţiva ani, în volumul dedicat Europei de Sud-Est, la sfârşitul capitolului rezervat României. Sincer să fiu, în cei peste 40 de ani de când fac filatelie, aşa ceva nu mi-a trecut prin mână, dar nici n-am văzut în vreo colecţie românească "emisiunea" cu pricina.
Ce este interesant, e că Michel a inserat o notă după catalogarea emisiunii, care sună cam aşa:
"Es wird neuerdings stark angezweifelt, dass es sich bei dieser Serie um eine autorisierte Ausgabe handelt!".
Adică "mai nou, caracterul oficial al acestei emisiuni a fost puternic contestat". Păi cred şi eu că s-a ajuns la aşa ceva, pentru că:
1. Nu există niciun document oficial, al niciunei autorităţi, care să ateste caracterul acestei emisiuni (nici măcar neoficial).
2. Nu cunosc să existe vreo piesă circulată efectiv, care să fie francată cu o astfel de piesă, care să fie acceptată de vreun serviciu poştal, militar sau civil (de fapt, nu cunosc nicio piesă de niciun fel!)
3. Nu ştiu vreo colecţie din România sau străinătate care să găzduiască o astfel de piesă circulată.
4. Din mărturiile unor participanţi la evenimente, gradaţi din subunităţile dizlocate la Odesa între ocuparea acesteia şi părăsirea localităţii de către ultimii militari români (şi socrul meu a fost printre aceştia, Dumnezeu să-l ierte că s-a prăpădit de trei ani), niciunul nu are cunoştinţă că s-ar fi utilizat astfel de mărci, ci numai cărţi poştale simple militare, iar civilii mai utilizau uzualele cu Duca Vodă (când le-au văzut, le-au recunoscut imediat şi au confirmat). Ceea ce nu se poate spune despre aceste mărci supratipărite.
Dacă mă poate contrazice cineva, cu orice fel de argument, îl invit cu toată sinceritatea să o facă!
Chiar sunt curios cum ar decurge o discuţie cu salariatul editurii Schwaneberger care a hotărât inserarea "emisiunii" în catalog: cu ce anume ar argumenta acest lucru? Există oare vreun certificat eliberat pentru o astfel de emisiune? Dacă da, cine l-a semnat şi cum argumentează supratiparul?
P.S. Lotul de patru mărci din imagine este oferit la vânzare pe eBay de către acelaşi ID care a oferit şi scrisoarea cu degetarul fals Mon. Căldăruşani, semnalat de acest blog.
Famous since they got listed in Michel!!
RăspundețiȘtergereProduced in New York, has nothing
whatsoever to do with Romania, Odessa
or Russia. Bogus.
Nu pot sa adaug imaginile, dar este vorba tot de 8, 10, 25, 50, dar fără textul Odessa!
Deci este loc şi de mai rău!
Nu au fost emise decât după 2000!
S-ar putea să aveţi dreptate.
RăspundețiȘtergereNu puteţi urca imagini pe acest blog, dar puteţi scrie câteva cuvinte pe blogul Dvs., iar eu pot pune la mine un link către articol.
Vă mulţumesc pentru comentariu.
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereDin pacate "faimosul" supratipar exista in Michel de mult mai mult timp. Am un ctalog 1994/95 unde cele "4 minuni" apar dar ... la sfarsitul capitolului dedicat Uniunii Sovietice!
Pe vremea aceea erau valori in DM, 100 pt simplu si 150 pt unul cu supratipar rasturnat ceea ce inseamna ca NU s-au modificat in nici un fel valorile (acum sunt 50 de Euro)!
Este drept ca si atunci exista nota de atentionare mentionata de Dvs.
Poate stie cineva cand a aparut prima oara mentionata in Michel aceasta serie?!
Nu vă supăraţi pe mine, dar discuţia nu prea are rost. Când voi vedea o piesă (măcar una) circulată poştal, însoţită de un certificat semnat de un rus, un ucrainean sau alt expert (cu excepţia celor nemţi - am oareşce motive), poate că îmi voi schimba părerea. Există (încă - cred eu) un principiu pentru istoria poştală: discuţiile se poartă pe baza pieselor, nu pe ce scrie în cataloage. Cataloagele nu au fost niciodată sfinte şi nici nu cred că vor fi. Ele sunt doar o piesă de decor în filatelie, doar un punct de plecare pentru începători, doar atât. Ele nu vor depăşi niciodată în credibilitate lucrările specializate, iar cine se încrede orbeşte în ele are toate şansele să ia decizii eronate.
RăspundețiȘtergere@Cristian: era să uit! Ediţia 2009-2010 a Mechel-ului le cotează cu 150 euro bucata (600 euro "seria" de 4 valori). Sunt tare curios care sunt "bazele" acestei "aprecieri" însemnate.
RăspundețiȘtergereImi pare rau sa spun dar le-am gasit si intr-un Michel din 1987/88! Deci au "state" vechi in acest catalog. Devine chiar interesant!
RăspundețiȘtergereNu stiam "ultimul" pret de la Michel, multumesc.
Pe eBay se solicita "doar" 595 USD pt serie!
OK, daca nu are rost, nu mai continui.
Nu vreau să mă înţelegeţi greşit, nu am nimic cu dvs., ci cu faptul că sunt catalogate de Michel (nici nu mai are importanţă de când şi cu cât), atât timp cât această aşa-zisă "emisiune" nici măcar semi-oficială, trasă de păr nu este. Ştiu cu cât este oferită pe eBay, oricine e liber să o cumpere pe banii şi pe riscul său (pentru că vânzătorul nu oferă absolut nicio garanţie - de altfel nici n-ar avea cum). Eu mi-am exprimat doar punctul de vedere. Decizia vă aparţine în totalitate!
RăspundețiȘtergere