Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 5 aprilie 2013

Zeppelin cu francatură mixtă

La ultima licitaţie a casei americane Cherrystone au fost oferite nu mai puţin decât 20 de piese româneşti zburate cu zeppelinul. Toate au fost vândute exact la preţurile de strigare (care au variat între 180 şi 450 de dolari . cred că aceeaşi persoană le-a cumpărat pe toate), cu excepţia unei singure piese, a cărui preţ de strigare a "sărit" ceva mai mult faţă de "marja" menţionată (click pe imagine pentru mărire).


Trimiterea, expediată în regim de imprimat, a avut ca destinaţie Brazilia, cu cel de-al 8-lea zbor către America de Sud, în 1932. Ea poartă francatura românească obliterată la Timişoara, dar şi o francatură suplimentară de 1 marcă şi 30 pfennigi aplicată la Friedrichshafen.
Este o piesă deosebit de frumoasă şi dacă stau bine să mă gândesc nu ştiu decât o singură altă piesă cu francatură mixtă  de la acest zbor. În opinia mea, preţul de strigare de 2.400 dolari solicitat de casa de licitaţie nu a depăşit cu mult raritatea circulaţiei. Dar ea a rămas nevândută, aşa cum am menţionat la început. Asta-i piaţa!

2 comentarii:

  1. Intr-adevar, o piesa frumoasa! Probabil ca achitarea francaturii suplimentare se facea inainte de plecarea trimiterii respective catre destinatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Existau tarife stabilite, dar sunt multe piese suprafrancate. Pentru unele nu am reuşit să-mi dau seama de motiv.

      Ștergere