Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 18 aprilie 2013

Trimisă în lume, la plimbare

Nu este prima piesă de acest gen întâlnită (şi nici măcar pe blog nu este prima menţionată), dar este frumoasă prin parcursul său şi prin elementele de istorie poştală cu care este încărcată (click pe imagine pentru mărire).


Cartea poştală internaţională cu marca fixă de 10 bani a fost expediată din Bucureşti pe 10 mai 1893. Destinaţia iniţială, conform înscrisului făcut pe întregul poştal de către expeditor (este acelaşi scris cu cel al numelui destinatarului) este Constantinopol. După ştampile, iniţial cartea poştală ajunge la oficiul austriac din Constantinopol pe 14 mai (ştampila din colţul stâng inferior), fiind "pasată" de aici oficiului german din aceeaşi localitate, de unde pleacă a doua zi, francată cu o marcă de 10 parale a poştei germane.
Cartea poştală ajunge în Germania, la Breslau, pe 18 mai. Probabil că destinatarul nu a fost de găsit, întrucât pe 23 mai ea este francată încă o dată (de această dată cu o marcă germană de 10 pfennigi), face a doua zi (pe 24 mai) un tranzit prin Bromberg, apoi se pare că ia drumul mărilor. Există o indicaţie făcută şi cu cerneală, şi cu un creion albastru, care indică "Bombay" şi "India", dar nu se vede nicio urmă de ştampilă din această colonie britanică. Ceea ce se vede este o ştampilă cu legenda "Sea Post Office" datată 5 iulie (nu ştiu cărei ţări îi aparţine), plus o marcă americană de 1 cent din seria Columb (pare a fi neştampilată).
Probabil că în acest punct cartea poştală este din nou redirecţionată către Londra, Anglia. În partea de sus este vizibilă o ştampilă a oficiului britanic din Jersey din 17 iulie 1893.
Din păcate, vânzătorul piesei nu a postat şi o imagine a celeilalte părţi a cărţii poştale. El a oferit piesa la vânzare condiţionată (stabilind un preţ minim invizibil pentru amatori). În termenul de valabilitate a licitaţiei, au fost primite 16 oferte, preţul ajungând la 122 dolari, dar... a fost vizibil mesajul "Reserve not met". Nu se ştie cât ar fi vrut vânzătorul pe piesă.

6 comentarii:

 1. Vai de mine cate iscalituri are pe ea :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Cartea asta postala e un fel de globetrotter :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Frumoasă comparaţia! Uite că nu mă gândisem la asta, dar ai dreptate! :))

   Ștergere
 3. Prima impresie pe care am avut-o a fost ca seamana cu imaginile acelea cu valiza si nume de orase lipite pe ea. Interesant subiect de studiu! Cu bine!

  RăspundețiȘtergere