Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 31 martie 2013

Soldatul de la Castelul Peleş

Piesa de mai jos a fost vândută zilele trecute într-o licitaţie. Nu a realizat cine ştie ce preţ şi nici nu e o mare raritate, dar mi-a plăcut "mesajul" pe care îl transmite prin timp generaţiilor actuale (click pe imagini pentru mărire).

În vara lui 1909, familia i-a trimis prin mandat poştal doi lei şi 50 de bani soldatului Petre Mihail din Compania a 2-a, Batalionul 3 Vânători "în garda palat Sinaea, La Sinaea".
Mandatul a ajuns a doua zi după expediere la destinaţie, la Sinaia, apoi chiar la Castelul Peleş, aşa cum arată ştampilele de sosire de pe verso. Tot pe verso s-a aplicat şi ştampila-sigiliu a unităţii militare de gardă, lângă semnătura unui căpitan (Manase?).
La acea dată, o scrisoare simplă internă costa 15 bani, iar o ilustrată numai 10 bani. Ce însemnau doi lei şi jumătate? Atât a avut atunci probail familia sărmană a soldatului din Bălteşti, Prahova.

9 comentarii:

  1. a. "Petre Mihail din Compania a 2-a, Batalionul 3 Vânători". Interesant că trupele de V.M.s-au înfiinţat abia în 1916 : a se vedea http://ro.wikipedia.org/wiki/V%C3%A2n%C4%83tori_de_munte
    Nu-mi dau seama ce fel de "vânători" erau aceştia de la Castel...
    b. Ce vă pot spune, deşi trimiterea e din 1909 : în timpul răscoalei din 1907, bunicul meu matern, ofiţer de marină în vârstă de 24 de ani, a fost detaşat la Castelul Peleş cu un pluton de marinari pentru a întări paza obiectivului.A stat cam o jumătate de an acolo.
    c. Tot de la el ştiu că : un covrig serios de mare, costa 5 bani.O pereche de şoşoni din cauciuc costa 8 lei.O pereche de ghete de piele cam 20 de lei.Îmi spunea că subdiviziunea monetară de 1 ban merita totuşi ca să te apleci şi să o iei de jos dacă ar fi căzut din buzunar.
    Aşa este : soldatul nu a primit decât o sumă modestă.Lipsuri erau destule.După 7 ani urma să fie mobilizat în Primul Război Mondial...Un anonim care, ca alte sute de mii ca el, a făcut România Mare.
    Numai bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost probabil doar un fiu de ţăran care şi-a făcut datoria într-un loc unde nu cred că a visat vreodată să ajungă. Asta a fost soarta lui. Faţă de alte unităţi, în mod sigur era o viaţă mai bună.

      Ștergere
  2. Cata istorie intr-un petec de hartie. M-au fascinat mereu lucrurile vechi pentru ca au inchise in ele magia unor povesti de piata. In urma cu vreo 20de ani, lucram la Judectorie iar in pod aveam arhiva veche, de 100 de ani. Uneori, deschideam cate un dosar, cand aveam cateva minute ragaz, si citeam. Ma intrebam unde or fi oamenii aceia si unde vor fi disparut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce comori ai avut acolo! Citaţiile se trimiteau prin poştă şi e posibil să fi avut timbre pe ele.
      Am răsfoit şi eu odată o arhivă de tribunal (dată la topit pentru hârtie), acelaşi sentiment l-am avut. Zăcea acolo, uitată de timp, istoria multor oameni.

      Ștergere
  3. @ Marco Polo : Va rog sa nu confundati vanatorii cu vanatorii de munte. Sunt arme complet diferite.

    @ Max Peter : 2.50 lei se castigau destul de greu. La vremea aceea 2,50 lei insemnau intre 2 si 4 zile de munca in agricultura.
    Ziua ( lumina ) de munca la camp se platea cu 1,20 lei sau cu 60 bani si masa, insa in cele mai frecvente cazuri "masa" consta in ciorba de fasole si mamaliga.

    Felicitari pentru petecul de istorie descoperit si pus in valoare !
    Va multumesc pentru fiecare articol care, pentru mine, constituie incantarea si relaxarea zilnica.

    Cu stima, Sorin 70

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulţumesc şi eu pentru că îmi citiţi rândurile!

      Ștergere
    2. @ Anonim (Sorin 70) : Nici vorbă să confund ! Dar dacă ştiţi mai bine, vă rog să-mi spuneţi ce fel de "vânători" păzeau pe atunci Castelul Peleş ? Căci de munte nu erau...Ce armă era aceea de..."vânători"?
      P.S. Un bun prieten şi coleg de şcoală, a fost colonel la Bat.21 V.M.Predeal, şi eu cunosc foarte bine..."mişcările"!

      Ștergere
  4. @ Marco Polo : Vanatorii ( Chasseurs in franceza ) erau o arma similara cu infanteria, nu cunosc acum prea multe amanunte. Erau acei soldati care purtau palarii ornate cu pene.
    Nu cunosc atributiunile batalionului 3 de la Sinaia deci nu pot spune daca erau mai deosebite decat ale celorlalte.
    Am cules de pe net 2 fotografii cu Batalionul 3 respectiv 7 Vanatori si, daca-mi puteti da o adresa de e-mail, vi le pot trimite.

    Daca veti cauta, sigur veti gasi pe net foarte multe fotografii cu militari in uniforma de vanatori. Detalii si ajutor puteti obtine si de pe forumul Asociatiei 6 Dorobanti : http://www.6dorobanti.ro/forum/YaBB.pl

    In mod sigur nu sunt acelasi lucru cu vanatorii de munte.

    Cu stima, Sorin 70

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Răspund cu aceeaşi stimă şi cu mulţumirile mele pentru îndrumările date!
      Numai bine !

      Ștergere