Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 26 martie 2013

Schimbarea destinaţiei unei ştampile

Vă prezint altă piesă care mi-a plăcut - un plic dintr-un lot mai bogat de piese de istorie poştală, prezentat la licitaţia unei case specializate din Marea Britanie (click pe imagine pentru mărire).


Este vorba de o recomandată externă, expediată în luna mai 1921 din gara transilvăneană Vaţa de Jos la Viena. Francarea cu timbrul de ajutor de 10 bani era obligatorie numai pentru corespondenţa internă, dar nu aceasta este problema interesantă la plicul din imagine, ci modul de utilizare a vechii ştampile maghiare a gării, "ALVÁCZA" liniară în cadru dreptunghiular. Ea a fost aplicată pe plic şi "modificată" apoi cu un creion roşu pentru a înlocui o ştampilă de serviciu pentru recomandate, nesosită probabil. Este interesant că pentru ştampila comună de zi era deja, la acea dată, o ştampilă românească în serviciu.
Pe timpul fostei administraţii poştale maghiare, în comuna Vaţa de Jos existase un oficiu înfiinţat în 1899, care a utilizat până la sosirea administraţiei române doar un singur tip de ştampilă, tip J, cu aceeaşi legendă cu cea a ştampilei utilizate în gară.

2 comentarii:

  1. Din Judetul Hunedoara. Max, poate gasesti ceva i din Valea Jiului. Sau Jalea Viului???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu le-am aranjat pe judeţe, ci în ordinea alfabetică a localităţilor. Cred că am totuşi şi din Valea Jiului ceva.

      Ștergere