Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 1 martie 2013

Uzualele Carol II din 1930

Gama nedantelatelor din epoca lui Carol al II-lea cu această emisiune a început. Oficial, tirajul emisiunii a fost de 3.000 de serii complete (asta ar însemna câte 15 coli din fiecare valoare, colile de tipar fiind de câte 200 de mărci, 20 coloane a câte 10 rânduri). Puteţi face un calcul groso-modo să vedeţi câte colţuri de coală şi câte margini de coală au existat (presupunând că nu s-au tăiat de la început toate).

Seria nedantelată este încă o seria care se mai găseşte pe piaţa filatelică, în ciuda tirajului restrâns. Se departajează însă seriile neuzate cu şarnieră de cele fără şarnieră şi cu guma originală intactă, ultimele fiind mult mai căutate. Două exemple vă dau mai jos (click pe imagini pentru mărire).

O serie curată, cu marginile mărcilor suficient de late ca să nu fie considerate "tunse" din cele dantelate, dar cu şarnieră însp, s-a vândut zilele trecute pe eBay cu 75 dolari.

O altă serie, de data aceasta fără şarnieră şi cu câteva valori provenind din marginile de coală a fost vândută cu 142 dolari.

Pe portalurile online sunt disponibile de luni bune câteva serii neuzate, nedantelate, cu şarnieră însă, oferite în sistemul "BuyItNow" la 150 dolari sau mai mult. La acest preţ, ele stau nevândute.

Ca fapt divers, tot zilele trecute a fost vândut un lot de eseuri de la aceeaşi emisiune:

Cele opt bucăţi s-au vândut cu 51 dolari (15 biduri). Destul de ieftin, după părerea mea. Modelul neadoptat îmbină cadrul utilizat la valorile mari, gravate (aşa-numita serie "Londra" de trei valori) cu efigia utilizată la valorile mici. Eseurile au fost executate cu aceeaşi planşă, deoarece toate culorile prezintă constant o pată de culoare pe braţul oblic al primului A din ROMANIA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu