Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 10 martie 2013

Altă varietate la poşta bulgară

Parcă e un făcut, atunci când îmi îndrept atenţia asupra vreunei emisiuni, mereu apar varietăţi nesemnalate şi necatalogate nicăieri. Iar acest lucru indică - şi o spun cu mare părere de rău - faptul că nu prea ştim să ne uităm la mărcile care ne trec prin mână sau pe care le deţinem în propriile clasoare.
Vă rog să vă uitaţi la blocul din imaginea de mai jos.


Blocul prezintă pe marginea dreaptă de coală, în apropierea clişeelor de pe coloana din dreapta, o linie verticală pronunţată de culoare în culoarea cadrului. Nu am mai văzut altă piesă cu aecastă varietate şi nu am idee dacă ea se repetă sau nu, dar este una interesantă.

Partea interesantă vine abia acum. Blocul nu prezintă numai varietatea de tipar descrisă mai sus, ci şi o varietate interesantă de dantelură: dantelură verticală dublă pe latura dreaptă a blocului. Ochiul unui colecţionar avizat o poate deosebi imediat.
Pentru cei care nu îşi dau seama cum a luat naştere varietatea, puteţi vedea "suprapunerea" liniei de dantelură în schema de mai jos:


Două "bătăi" ale liniei de perfor aproape că s-au suprapus (aşa cum este ilustrat în dreapta), dând naştere unei varietăţi denumite de unii colecţionari "dantelură diamant". Termenul a fost utilizat, din câte ştiu, de către autorii catalogului specializat Suedia, realizat de SFF în anii '70 (SFF = Sveriges Filatelist-Förbund, Federaţia Filateliştilor din Suedia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu