Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 25 martie 2013

Mi-au plăcut la Viennafil

Îmi propusesem mai demult să scriu o recenzie a ultimei licitaţii a casei Viennafil, desfăşurată la începutul lunii februarie a.c., dar m-am luat mereu cu altele. Ca să rămân cu inima împăcată voi face totuşi o rapidă trecere în revistă a pieselor cu potenţial interes din partea colecţionarilor români şi care mi-au şi plăcut.

Scrisoare cu faţa curată, francată cu o marcă de 3 kreuzer din prima emisiune austriacă (hârtie de mână, tip Ia după Ferchenbauer), expediată pe5 noiembrie 1850 din Deva (ştampilă clară tip B, cu data adăugată manual) la Alba Iulia. Este o ştampilă mai rară pe mărcile primei emisiuni. Oferită cu numai 80 euro, scrisoarea a fost vândută pentru 230 euro.

Această splendidă scrisoare a fost expediată pe 18 mai 1866 din Brăila cu un vapor al companiei austriece de navigaţie dunăreană DDSG, având ca destinaţie capitala Principatelor, Bucureşti. Scrisoarea a făcut o escală în portul românesc Giurgiu, unde a primit pe faţă o ştampilă de tranzit, fiind redirecţionată mai departe. Taxa corespunzătoare dinstanţei dintre Giurgiu şi Bucureşti (30 parale) a fost înscrisă tot pe faţa scrisorii, cu creionul. Este o piesă deosebită de istorie poştală, de interes atât pentru colecţionarii de Austria, cât şi pentru cei de piese româneşti. Scrisoarea a avut un preţ de strigare de 550 euro, fiind adjudecată în final cu 2.500 euro.

Scrisoare expediată pe 11 septembrie 1876 din Sistov (Bulgaria) la Galaţi, prin intermediul poştei fluviale austriece DDSG. La sosirea în portul românesc, scrisoarea a fost taxată cu dublul insuficienţei, adică 2x30=60 bani (din 1869 mărcile DDSG nu mai aveau putere de francare pe teritoriul românesc). Pentru taxa porto, a fost aplicată şi o ştampilă "T" în cerc. Plecând de la 340 euro, scrisoarea a fost vândută în final cu 1.800 euro.

Scrisoarea din imaginea de mai sus este o piesă frumoasă a Levantului austriac. Expediată în decembrie 1864 din Bucureşti (oficiul consular austriac) la Berzasca, via Drencova, ea a fost francată cu două mărci de câte 5 soldi din emisiunea 1863, plus un unicat de 15 soldi din emisiunea 1864. Piesa a fost oferită pentru 1.200 euro, dar nu a fost vândută.

Aceasta este o piesă nu scumpă, ci puţin mai neobişnuită. Expediată în martie 1851 în regim porto din Triest la Galaţi (Moldova), scrisoarea poartă pe faţă o ştampilă administrativă a agenţiei Lloyd ("NAVIGAZIONE A VAPORE L.A."). Parcursul scrisorii a fost prin Viena, apoi prin Cernăuţi. Iniţial trimiterea a fost taxată cu "9/9", corectată (barată cu cerneală) printr-o taxă nouă, "18/18". Piesa a fost oferită şi achiziţionată pentru numai 100 de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu