Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 20 august 2012

Ştampilă necunoscută?

Trecând în revistă oferta făcută de casa de licitaţii Schlegel (cea de-a 11-a licitaţie, programată să înceapă pe data de 27 august curent), am remarcat o piesă destul de interesantă.


Este vorba de un unicat obliterat al mărcii de 5 bani "favorit" din 1869, care poartă un gragment mic al ştampilei de timp PITESTI, dar mai are, chiar central, o a doua ştampilă având textul "Boboc", cu caractere caligrafice (îmi pare rău pentru ilustraţia foarte mică, aşa au pus-o pe site cei de la casa germană).

În descrierea piesei, catalogul "glăsuieşte" astfel:

«"BOBOC" als blauer Kursivstempel auf 5 Bani Fürst Carol orange. Diese Neuentdeckung wurde auch den Spezialisten Dr.Gmach BPP und Herrn Heimbüchler AIEP vorgelegt. Bislang ist dieser Stempel als Poststempel unbekannt! Der kleine Ort besaß in der Verwendungszeit der Marken nach Wissen von Herrn Heimbüchler kein Postamt. Stempel dieser Art mit geschwungenem Abschluß sind in Rumänien nicht üblich! Herr Heimbüchler vermutet, dass es sich um einen privaten Stempel handelt. (Bahnpoststempel, Stampilografie Postala S.210?). Der Ort liegt ca. 40 km östlich von Pitesti. Die Marke und der Stempel sind auf jeden Fall echt und entsprechend geprüft Dr.Gmach BPP. Außergewöhnlich und bislang unbekannt!».

Personal, am încercat să-i aplic câteva filtre imaginii şi să o măresc puţin. Am trecut-o, concomitent, prin două filtre care execută analiză spectrală  în standard HSB, apoi în standard Lab (deoarece mi-e mi-a fost clar că scan-ul RGB nu prea reprezintă culorile reale, cel puţin aşa indică histograma). A ieşit cam aşa:


Acum se vede de la o poştă că cele două ştampile nu au aceeaşi culoare. Nu pot decât să îmbrăţişez părerea celor doi specialişti menţionaţi în descrierea piesei: avem de-a face cu o ştampilă particulară, mai mult ca sigur. Pentru toate ştampilele poştale utilizate până în 1871 s-au descoperit documentele în arhive (sinteza lor este făcută de Kiriac Dragomir în "Ştampilografia" pomenită de cei doi experţi) şi această ştampilă nu se regăseşte printre cele poştale oficiale. Cât despre o ştampilă feroviară, nu ştiu dacă până în 1872 la Boboc să fi existat vreo cale ferată. Abia prin anii '80 apare o gară Boboc, situată la acea dată în judeţul Buzău.

4 comentarii:

  1. Buna ziua. Intr-adevar f. interesanta stampila! Ma ocup de ceva vreme de istoria postala a Buzaului si dupa parerea mea acesta este o stampila neoficiala.
    Se pare ca a existat aceasta practica (folosirea stampilelor confectionate, neoficiale ) la Buzau . Eu am descoperit o alta stampila "S.P.- Buzeu" (SEDIUL POSTAL BUZEU ), aplicata pe un plic expediat din Buzau la Bucuresti pe 10.DEC 1871 , tot cu litere manuscrise cursive si tus albastru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe scrisori se cunosc mai multe ştampile particulare (cele mai întâlnite sunt cele aşa-zise "de servicu", de genul "Recomandat" sau "Franco"). Sunt însă mult mai neobişnuite cele aplicate pe mărci (situaţiile sunt destul de rare).

      Ștergere
  2. Am primit de la casa Schlegel imaginile fata verso la o rezolutie mai buna. Daca va sunt de trebuinta vi le trimit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă se poate, vă mulţumesc foarte mult. Am de gând să includ piesa în catalog.

      Ștergere