Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 9 august 2012

Acesta nu este comerţ!

De ieri şi până astăzi am primit nu mai puţin de zece mailuri prin care mi se solicită detalii referitoare la piesele oferite de un vânzător din Germania pe eBay. Văzând despre cine este vorba, mi-am asumat riscul de a scrie articolul de faţă.

De la deschiderea blogului, am mai scris despre această persoană, care a ajuns acum la a treia identitate. Iniţial, persoana oferea făcături sub ID-ul gol-dmark987. Puteţi face o căutare pe blog pentru a vedea ce a mai oferit. Prin primăvara anului trecut, se pare că persoana a descoperit blogul şi a avut o reacţie destul de violentă, văzând că producţiile sale nu resuşesc să păcălească pe toată lumea.

După acea fază, vânzătorul şi-a încetat activitatea pe ID-ul citat, activându-şi un alt ID - hold2112. Se pare că am fost pe fază (căutaţi pe blog şi veţi vedea), deoarece vânzătorul a renunţat şi la această identitate, alegând o alta care diferă de cea de-a doua printr-o singură cifră. Noul ID (de fapt este vechi, dar îl foloseşte de câteva luni) este în prezent hold21112 (sic!).

Reţeta este simplă: utilizând mărci poştale comune, cu tiraje mari şi cote neînsemnate, crează aşa-zise emisiuni locale ale unor regiuni/terirorii care au aparţinut fostului imperiu de până în 1919, ori pe timpul sau după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Se pare că "emitentul" nu are preferinţe, veţi vedea mai jos.

Cel puţin unul dintre cei care au achiziţionat astfel de piese de la vânzătorul din Germania le-a repostat spre vânzare pe eBay, este vorba de ID-ul gregus123 din Canada. Acest ultim vânzător a postat odată cu ofertele câteva imagini mai mari şi mai clare ale pieselor, din care se vede destul de clar că "supratiparele" sunt "aplicate" cu ajutorul unei imprimante.
Imaginaţie "producătorului" este deosebită. Ce frapează, este faptul că întregul "stoc de marfă" este constituit din astfel de "supratipare" şi "locale", fără număr, fără număr...   :))
Pentru nicio piesă vânzătorul nu oferă garanţie. Unele "supratipare" sunt prezentate drept "probe" ale unor emisiuni aşa-zise locale.

Ştiu că există cel puţin doi colecţionari (unul din România şi unul din Germania) care au reclamat acest ID la eBay pe motiv că vinde falsuri. Dacă există vreun colecţionar care a achiziţionat aşa ceva şi consideră că a fost înşelat, îi recomand să se adreseze organelor de poliţie.

Şi acum, priviţi cam din ce se compune "oferta" de "locale" şi "provizorii" (am făcut mai multe capturi de ecran, dar la un moment dat m-am plictisit). Spuneţi-mi şi mie, cum se face că astfel de "locale" şi "provizorii" se întâlnesc NUMAI la acest vânzător, din toţi cei înscrişi pe eBay? (click pe imagini pentru mărire).


8 comentarii:

 1. Unde se poate vedea acea reactie violenta a vanzatorului, de care vorbeai in partea de sus a materialului?

  RăspundețiȘtergere
 2. Am ajuns si eu sa nu ii mai pot deosebi pe e bay si amazon pe comerciantii buni si cei rai....cand vine vorba de parfumuri :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să mă baţi şi nu mă pricep la parfumuri!

   Ștergere
 3. Daca nu ar exista cumparatori iresponsabili si fara pic de cultura filatelica, astfel de orori nu s-ar fi putut vinde si nu ar fi incurajat pe mai departe comertul cu facaturi. Vina o poarta cumparatorii, smecherul care produce aceste inventii doar profitand de prostia lor. Nu-i obliga nimeni sa cumpere. Daca sunt prosti cu bani, ce sa le facem?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Să popularizăm falsurile, altceva nu avem ce face. Practic, asta ar fi datoria oricărui colecţionar cinstit.
   În rest, cine nu cască ochii să caşte punga!

   Ștergere
 4. Dar tu cand vezi un timbru pe e bay.....intotdeauna iti poti da seama daca e fake?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu întotdeauna, depinde de calitatea ilustraţiei postate de vânzător. Şi nu mă pricep la orice, sunt specializat numai pe anumită perioadă, pentru timbrele româneşti, plus cele din câteva alte ţări.

   În prezent nu există nimeni care să poate declara că se pricepe la toate. Depăşeşte capacitate "telectuală" a oricărei persoane, chiar dacă ar avea o memorie de elefant.

   Ștergere