Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 31 august 2012

Software: "Type", un editor de fonturi mai puţin cunoscut

Tot urmărind fluxurile de pe siturile cu diverse programe, am dat peste un editor de fonturi TrueType şi OpenType care are şi o versiune gratuită, un lucru cam rar pentru piaţa de soft specializată. Este vorba despre Type 3.2 (în versiunea "light") de la Cr8software.


Programul în versiunea light "ştie" o sumedenie de lucruri care de obicei nu se pot face decât cu ajutorul programelor comerciale. Cu ajutorul lui se pot desena, edita şi converti fonturi în format TrueType, OpenType şi PostScript. Versiunea light este foarte bună pentru un utilizator care doreşte să abordeze acest domeniu deosebit de interesant. Ea este gratuită numai pentru uzul individual, neputându-se folosi în scopuri comerciale. Dar este o unealtă deosebit de bună pentru cine doreşte să înveţe cum se crează în mod profesional un font.

Deosebirea faţă de versiunea comercială (care nici nu este totuşi scumpă, preţul de catalog fiind de numai 65 dolari, sau 52 euro) este că o parte din funcţiile avansate nu sunt disponibile. Pentru cine este familiarizat cu domeniul, puteţi face o comparaţie între cele două versiuni examinând tabelul de mai jos (click pentru mărire).


Programul în varianta light poate fi descărcat de aici. El este însoţit de un manual pe care îl puteţi apela făcând click pe Help > User Manual.

Dacă doriţi să vedeţi cum se crează un caracter dintr-un font cu ajutorul acestui program, puteţi urmări clipul de mai jos.



Puteţi vedea de asemenea cum puteţi crea un font plecând de la propriul scris de mână:



În opinia mea, cea mai bună facilitate a programului este posibilitatea de a deschide un font PostScript şi a-l converti într-unul OpenType, formatul de font acceptat de softurile specializate atât pe platforma MacOS X, cât şi pe cea Windows, fără să cauzeze nedoritul "reflow" al textului.

Dacă doriţi să testaţi şi varianta comercială, o puteţi descărca de aici. Ea este pe deplin funcţională, singura limitare fiind că fonturile *.ttf şi *.otf sunt salvate numai cu primele 50 de caractere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu