Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 31 august 2012

Două ştampile interesante

Prima piesă este un plic expediat între 1885 şi 1890, de la Galaţi la Brăila.

Plicul este francat cu un unicat de 15 bani "Vulturi" (probabil pe hârtie crem). Partea interesantă mi se pare la ştampilă. Cel mai probabil, plicul a fost pus la cutia poştală din gara Galaţi. Ştampila nu are nicio dată. Nu am mai văzut-o în această formă până acum. Din nefericire, deşi pe verso se află o ştampilă de sosire la Brăila, nici această ştampilă nu are data lizibilă, aşa că piesa nu poate fi datată.

A doua piesă este una oarecum comună.

Este vorba de o carte poştală ilustrată, francată corespunzător tarifului intern, cu o marcă de 5 bani Spic de grâu. Ea a fost expediată din staţiunea Lacu-Sărat şi expediată spre Bucureşti prin trenul nr. 124 (parcă aşa se vede, nu ştiu sigur dacă acesta este numărul trenului, dar se poate verifica). Partea interesantă se întâlneşte la ştampila de tren. Pentru acest tip de ştampile, de regulă în stânga casetei cuvântului TREN se află data, iar în dreapta casetei, numele staţiei CFR. Iată că la această ştampilă lipsesc cele două inscripţii laterale. Nu îmi dau seama dacă inscripţia aflată deasupra casetei face sau nu parte din ştampila de tren. Inscripţia liniară este lizibilă: LACU SĂRAT GARA STAŢIUNEI. Nici această ştampilă nu am mai întâlnit-o în această formă.

Dacă vă interesează, găsiţi în denumirea fişierului imagine preţul cu care au fost vândute fiecare din cele două piese.

6 comentarii:

  1. Salut Max !
    Imi recunosc necunoasterea asa ca te rog sa ne spui cum trebuie cautate in denumirea fisierului imagine informatiile respective !
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei!
      Ţine cursorul mouse-ului pe o fotografie şi uită-te jos, pe bara de stare a browserului. Ar trebui să vezi numele fişierului.
      Sau: click dreapta pe o fotografie şi alegi salvarea ei pe propriul calculator. Acolo unde ai salvat-o vei vedea numele fişierului.

      Ștergere
  2. Doamne , da ce simplu era ! Dar daca nu am deschis ochii!
    Multumesc Max !

    RăspundețiȘtergere
  3. Servus !
    Am gasit o stampila C.F.R. ZAVIDENI cu ultima cifra din datar intoarsa .
    Este cunoscuta aceasta varietate ?
    Have a nice day !
    Eugen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu dacă a făcut cineva vreun studiu al ştampilei CFR Zavideni. :))
      Astfel de neconformităţi sunt relativ des întâlnite la toate ştampilele. Ele încep să capete valoare dacă face cineva un studiu pe un număr strict limitat de ştampile, prezentându-le toate variantele descoperite.
      Pentru o colecţie mai generală însă, o astfel de varietate devine una minoră (sunt mulţi care habar n-au că a existat o ştampilă de tip CFR la Zavideni, probabil că nici nu-i interesează treaba cu cifra întoarsă... :D ).

      Ștergere