Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 28 august 2012

Codreanu cu supratipar - o făcătură

Cu ceva timp în urmă a fost oferită pe un portal de licitaţii online o colecţie de mărci româneşti, aranjată frumos pe foi de album. Colecţia pleca de la perioada clasică, mergând (cronologic) cam până pe la perioada Republicii. Ţin minte chiar că mai mulţi colegi mi-au solicitat, pe mail, sfaturi legate de unele piese, mai ales din perioada clasică şi postclasică.

Colecţia se pare că a fost achiziţionată de un negustor din Rusia, care a oferit la rândul său colecţia pe acelaşi portal de licitaţii online, dar nu integral, ci desfăcută, emisiune cu emisiune. Mi-am dat seama de acest lucru după existenţa în ofertele acestui comerciant a unor falsuri postclasice asupra cărora le atrăsesem atenţia celor care mi-au cerut sprijinul.

Una din piesele car m-a amuzat cumva când am văzut-o a fost supratiparul din imaginea de mai jos:


Supratiparul pe două linii are textul "1 MAI 1941 / JAMBOREEA NAŢIONALA", fiind aplicat cu cerneală roşie. O astfel de emisiune nu a existat oficial niciodată, nefiind pusă în circulaţie de către Poşta Română.
Nu este prima dată când întâlnesc această "producţie", ea nu este de dată recentă (este posibil să provină chiar din epoca respectivă).

8 comentarii:

  1. Pot sa apara surprize . Cate nu sunt oficiale azi si totusi se " roteste " .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe vremea aia nu mai existau jamboree, nici măcar istoric nu se leagă. Puţin probabil, dacă nu există o decizie oficială de punere în circulaţie din partea poştei.

      Ștergere
    2. Bineînţeles că e o "făcătură"!După rebeliunea legionară din 21-23 ianuarie 1941 nu cred că Poşta Română ar mai fi scos (pus) în circulaţie mărci cu C.Z.Codreanu, cu tematică tip "Garda de Fier", darămite cu..."jamboree"...

      Ștergere
    3. Vă mulţumesc pentru observaţia cât se poate de corectă.

      Ștergere
    4. Multe din aceste facaturi sunt publicate si de cataloage. In 2005 am trimis o nota catalogului Scott, care lista acest supratipar ca real. Le-am scris ca e un fals, nerecunoscut de Posta Romana. Au refacut listarea acestui timbru de la CB1 dar au adaugat ca e un supratipar privat. Multe din aceste situatii s-ar putea corecta in cataloage, daca ar fi informati, eventual si cu documente. Lucrand cu ei, am reusit sa leg listarile separate din sectiunea - sa-i zicem normala -cu sectiunile "B" si "C". Virgil Pirvulescu

      Ștergere
    5. Mulţumesc pentru completare.
      Nu am remarcat listarea făcută de Scott pentru că lucrez rar cu acest catalog (în România este folosit cel mai adesea catalogul german Michel).
      Oricum, sistemul de catalogare adoptat de editorul american este considerat puţin cam curios în ţară, colecţionarii fiind obişnuiţi cu sistemul adoptat de cataloagele de limbă germană (Zumstein, iar după încetarea apariţiei acestuia, Michel).

      Ștergere
    6. Stimate Dle. Max,
      Multe din listarile la eBay sau alte case "on line" folosesc catalogul Scott. Motivul: multi colectionari si vanzatori sunt din SUA, unde si eu ma gasesc. Recunosc ca sistemul american e curios, dar fiind stabilit de la aparitia catalogului, ar fi imposibil de schimbat. Aici Michel e cunoscut numai de marii "dealers", ca si SG si Yvert. cat despre Zumstein, e undeva pe la periferie. Acum ceva personal. Apropo, ar putea exista si un profil, afara de "anonim", pentru persoanele mai modeste, fara multe adrese "pompoase"? De exemplu, pentru mine? Nu am URL ( nu prea imi trebuie, plus si costa), dar am un nume. Nu am cont la Google, de ce asi avea, daca am cont bancar sau PayPal? Nu sunt la WorldPress sau celelalte retele de socializare, timpul fiindu-mi destul de limitat. Cateodata si persoane mai modeste si "neanonime" pot contribui la blogul Dvs. Cu stima si cu numele: Virgil Pirvulescu (vpirvulescu@cfl.rr.com)

      Ștergere
    7. Aveţi dreptate, fiecare zonă geografică preferă un anume catalog. În SUA este normal ca cel mai utilizatcatalog să fie SCOTT-ul editat în State. În Europa, cei vorbitori de limbă engleză preferă Stanley Gibbons, cei vorbitori de germană (şi o parte a celor dinţările din Europa de Est) preferă catalogul german Michel, iar francofonii utilizează Yvert. Fiecare are propriul sistem de catalogare, dar şi de cotare, la piese similare existând câteodată diferenţe sensibile.
      Pentru persoanele care nu au niciun cont am lăsat posibilitatea de a comenta cu nume/adresă URL. Dacă nu aveţi o pagină proprie de internet, lăsaţi doar numele.
      Sau puteţi să vă creaţi un cont OpenID, care vă permite să comentaţi ca persoană înregistrată pe orice platformă de blogging.

      Cu aceeaşi stimă,
      Vă doresc o zi cât se poate de frumoasă, domnule Pîrvulescu.

      Ștergere