Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 13 aprilie 2011

A fost ieri de vânzare

Este prima dată când văd o formaţiune aşa de mare, dar drept este că nici nu mă consider specialist pentru această emisiune. Cick pe imagine pentru mărire (nu-i prea mare, dar vă puteţi face o idee, cât de cât).

Este vorba de marca de 10 Paras, 1872, a agenţiei maritime Morton, în coală de 72 de bucăţi (8x9). Nu am idee dacă acesta este formatul colii sau dacă nu cumva el este mai mare, coala fiind de fapt un fragment mai mare (dacă ştie cineva mai multe detalii, îl rog să comenteze).

Compania britanică T. B. Morton & Co. a fost fondată în 1855, cu sediul la Constantinopol şi a avut mărci proprii, pe care le-a utilizat pentru francarea scrisorilor destinate către diversele porturi din Marea Neagră şi de pe Dunăre, inclusiv către portul Brăila. Mărcile companiei de navigaţie sunt catalogate atât de Isfila (din câte ştiu, cel mai complet catalog turcesc dar pe care, din păcate, nu îl am), cât şi de Michel (după mărcile Turciei). Conform descrierii vânzătorului, coala nu este perfectă (are ceva danteluri rupte şi, din câte mi-am dat eu seama din ilustraţie, ultima marcă de pe rândul 8 cred că este completată dintr-o altă coală). Majoritatea mărcilor din coală au guma intactă, fără şarnieră. Ultima marcă de pe primul rând are un defect de clişeu (nu am nici cea mai mică idee dacă este defect tipic sau nu): litera D din legendă este spartă. Tot conform tot vânzătorului, cota din Isfila (2009) este de 15.840 lire turceşti, iar cota din Michel (2010/2011) de 4.320 euro (pentru exemplare neuzate cu şarnieră).

Despre compania Morton găsiţi ceva bibliografie menţionată aici, ceva imagini suplimentare aici şi aici, dar şi aici (dacă aveţi sunet la calculator, veţi auzi şi o melodie cunoscută).

Dacă mă poate completa cineva, aştept cu cea mai mare plăcere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu