Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 17 aprilie 2011

Degetarul "Mon. Caldarusani" este un fals!

Aruncându-mi un ochi pe eBay, văd o piesă propusă la vânzare la un preţ piperat. Aceeaşi Mărie, cu-aceeaşi pălărie! (am mai scris despre acest personaj, localizat ca vânzător în Bucureşti). Piesa se vrea o mare raritate: o scrisoare (sau numai faţa? - vânzătorul îi zice plic) francată cu două mărci de 5 Bani Bucureşti II: una verde, cealaltă... roz, adică eroarea de culoare. Pentru ca tacâmul să fie complet, mărcile sunt obliterate cu ştampila degetar MON. CALDARUŞANI 24 DEC 79. Iată ilustraţia piesei:

(Click pe imagine, pentru mărire; scan-ul nu este deosebit - nu se pot vedea detalii (nici nu-mi dau seama dacă eroarea este originală sau nu).

Ce zice vânzătorul în descriereapiesei? Citez direct:
"COVER FROM MON(ASTERY) CALDARUSANI to IASSY. EXTREMELY RARE ERROR COLOR STAMP : '5 BANI ' YELLOW PAPER
THE '10 BANI BLUE' SEPTEMBER 1877-BUCKAREST (I) WAS REPLACED IN JULI 1879 BY THE '10 BANI '
PRINTED FROM THE SAME BUCKAREST (II) PLATE. ONE CLICHE OF THE '5 BANI' WAS INCLUDED IN ERROR IN THIS PLATE. POSITION IN SHEET : LINE 4 , LAST STAMP.
ERROR OF COLOR ' 5 BANI – ROSE CARMINE - YELLOW PAPER ' IS, ESPECIALLY STATUS IN OBLITERATED, ONE OF THE MOST HIGH RARITY OF ROMANIAN POSTCLASIC STAMPS.
MISTAKE FIND SOON , CLICHE HAS BEEN REPLACED,
SUCH ERROR WAS NOT REACHED IN TRAFFIC.
EXTREMELY RARE CANCEL: POST OFFICE MONASTERY
CANCEL "MON(ASTERY) CALDARUSANI"
C.T.P.R. (Postage stamps ROMANIAN CATALOG) = 2400 EURO (MOVED)
--------------------------------------------
WITH STAMPS :
MICHEL NR. : 50 b
(5 BANI / RUSGREEN COLOUR) + EXTREMELY RARE - ERROR COLOR MICHEL NR. : 50 F - YELLOW PAPER (5 BANI / ROSE-KARMIN COLOUR)
C.T.P.R. ( Postage stamps ROMANIAN CATALOG) = 2400 EURO (MOVED)
ALL STAMPS ARE VERY FINE. CORRECT AND SAFE PACKED."


Vânzătorul nu uită să precieze:
"All my auctions are sold As Is. «Sold As Is» - «Sold as seen and are described»

Nu uită să precizeze nici acest lucru: "Returns: No Returns Accepted". Bravos, naţiune!

Deschizând lucrarea "Ştampilografie poştală (România: 1822-1910)" semnată de Kiriac Dragomir, la pagina 115, dau exact peste această ştampilă, cu aceeaşi dată, la subtitlul "Exemple de falsuri" (nu că n-aş cunoaşte falsul, dar am vrut să atrag atenţia asupra lui şi celor ce nu dispun de această lucrare).

Aşa că, vă sfătuiesc să deschideţi ochii înainte să... deschideţi punga.

Şi fiindcă am tot semnalat "minunăţii" în mod repetat, mă gândesc la o chestiune: ce-ar fi dacă am inaugura un "black list" cu identitatea vânzătorilor de la licitaţiile online ce încearcă să-şi păcălească (ca să nu zic excrocheze) potenţialii clienţi? Ce părere aveţi?

14 comentarii:

  1. excelenta idee,va multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  2. Ideea e buna, dar s-ar putea sa va loviti de o problema, legea 677/2001 (prelucrarea datelor cu caracter personal. Am incercat sa construiesc o asemenea lista neagra (selleri de piese numismatice), si am fost amenintat de unul din vanzatorii-problema al carui nume aparea acolo. Am consultat un jurist, si m-a sfatuit sa nu mai continuam lista, cel putin sa nu mai trecem acolo mai mult de initiale, nume de utilizator de pe siteul de licitatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Păi despre asta ar fi şi vorba. Bineînţeles că nu poate apare "X-ulescu", pentru că nu-l cunoaşte nimeni sub acest nume (e adevărat pentru cei mai mulţi dintre cumpărătorii de pe net, pentru că identitatea unor vânzători este totuşi cunoscută), dar poate apare ID-ul cu care este înscris pe site-ul de licitaţii on-line, pentru ca cei neavizaţi să ocolească persoana. Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal are însă nişte excepţii. Să-l văd eu pe escroc că mă dă în judecată după ce a încasat bani pe piese false!
    Adevăratul nume poate ajunge însă şi la poliţie, în situaţia în care există dovezi că s-a încălcat legea penală. Că este poliţia română sau cea din altă ţară, asta este altă mâcare de peşte. Există soluţii legale. Dacă are rezidenţa în Germania, Franţa, SUA sau Canada, treaba e simplă.
    Apoi mai apar şi alte probleme legale pentru persoana în cauză: are magazin, deci are clar intenţia să desfăşoare o activitate comercială, dar nu are depusă declaraţia 200 la fisc pentru venituri (sau, dacă magazinul este înregistrat în străinătate, nu a depus declaraţiile 020 şi 201, dacă e rezident român). Asta înseamnă (pe lângă înşelăciune în dauna proprietăţii private), şi evaziune fiscală. Dacă nu e cetăţean român (sau dacă este, dar are rezidenţa în altă parte), treaba este şi mai simplă, pentru că îl ia poliţia direct din galoşi (e adevărat, e mai greu pentru unele ţări asiatice sau sud-americane, dar pe ăştia îi cam ocoleşte lumea de când cu ţepele de acum câţiva ani, apoi ăştia nu prea vând România, piese deosebite).
    Legătura dintre ID-ul de pe site şi identitatea reală este treaba organelor legale. Care o poate uşor scoate la cap pe baza cardului cu care a încasat sumele excrocate prin PayPal. La o solicitare a poliţiei, datele reale se obţin relativ uşor astăzi.

    Am prezentat cele de mai sus ca să abordăm problemele din punct de vedere al cunoaşterii posibilităţilor. Chiar nu am chef să mă apuc de aşa ceva, dar cred că este bine ca cititorii să ştie că există totuşi ac de cojocul nesimţiţilor pe lumea asta. Mai ales dacă este cineva păţit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sper ca o sa faceti aceasta lista, si daca va pot ajuta cu ceva, cu cea mai mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulţumesc, este vorba doar de semnalarea ID-ului vânzătorului şi de numărul item-ului cu probleme pe care încearcă să îl vândă (sau l-a vândut), iar aceasta în situaţia în care i s-a atras atenţia asupra naturii pieselor. Probabil că o listă cuprinzând astfel de indivizi ar fi bună dacă ar face referire şi la eBay, şi la Delcampe, şi la okazii.ro.
    Proiectul poate fi susţinut numai în măsura în care el este dorit de comunitate, altfel este pierdere de vreme, pentru că eu personal mă descurc şi am trecut de faza în care mă poate păcăli orice papagal. El ar trebui să vină în ajutorul începătorilor, în primul rând.

    RăspundețiȘtergere
  7. nick-name-ul meu sub care mai cumpar de pe site-uri este "pictoras" Am mai postat si alte comentarii referitor la cele 2 timbre 3 parale \"incalecate" pe care mi le-ati recomandat (si va multumesc pentru asta) Cum am mai spus colectionez timbre doat de 7 luni, dar deja am inceput sa imi dau seama de "marfa" unora. Cu putina "lectura" am inceput sa imi dau seama de falsuri 9din pacate nu in totalitate) la nivelul meu si la ce timbre colectionez (momentan numai nestampilate) Din pacate ceea ce ati descris mai sus este un motiv pentru care cei mai tineri (sau asa vrem sa ne credem) ne indepartam de filatelie.Fata de problema de mai sus, sustin rezolvarea identificata, in sensul intocmirii unei liste cu nick-urile persoanelor care incearca in mod regulat sa vanda "prefabricate"In "civilie" sunt avocat si pentru a evita discutiile pe eventuala aplicare a legii 677/2001 (care in opinia mea nu se aplica in cazul de fata) folositi sintagma " exista suspiciuni asupra...datorita..."si noi ceilalti vom intelege. Mai vreau sa aduc in discutie o "problema" in sensul furtului de/ din corespondenta de catre angajatii Postei Romane. Mie mi s-a intamplat de doua ori (am formulat deja plangerile penale) si desi pierd timp pretios, nu ma las. problema este ca marea majoritate a scrisorilor nerecomandate trimise din strainatate sunt " furate"-ACESTA ESTE TERMENUL SI MI-L ASUM- DE ANGAJATII POSTEI ROMANE. In atare conditii sunt obligat ca in loc de 3 $ sa achit 12 $ ceea ce ma impiedica sa licitez pentru timbre de o valoare mai mica

    RăspundețiȘtergere
  8. nu are legatura cu legea 677/2001, pentru ca eu daca adaug nick-ul unei persoane unei suspiciunii de fals nu ii prelucrez datele cu caracter personal si pur si simplu il acuz indirect de tentativa de inselaciune (daca are vreo problema cu asta sa ma cheme sa ii fac dovada-sau pe cel care face aceasta afirmatie) Infractiunea pe care el o savarseste nu este cum ar crede toata lumea "inselaciunea de fals de timbre, marci.."prevazuta de art.283 Cod penal ci infractiunea de inselaciune (sau numai tentativa la inselaciune daca timbrul/timbrele nu s-au vandut) deoarece infractiunea de falsificare de timbre are ca obiect material (se refera ) numai la timbrele aflate in circulatie, ori timbrele care se vand si care ne intereseaza in majoritatea timpului sunt cele scoase de mult din circulatie, deci savarseste infractiunea de inselaciune.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mulţumesc. Aş minţi dacă aş susţine că în tinereţe nu am fost şi eu fraierit. Din păcate, pentru pasiunea aceasta nu există şcoală, iar "învăţatul" este de fapt experienţă şi destul de multă trudă (literatură, discuţii cu alţi colecţionari, uneori şi nopţi nedormite - pierdute cu lupa într-o mână şi cataloagele în cealaltă).
    Cu a doua problemă, vă dau dreptate, ştiu cum este, şi mie mi-au "dispărut" trimiteri. Mai mult, ştiu pe cineva (vedeţi linkul în dreapta - Romanian Revenues) căruia i-a dispărut o trimitere recomandată, care a fost confirmată pe "Track&Trace" că a trecut de cartare (adică a intrat bine-merci în ţară), dar căreia i s-a "pierdut" urma. Nu-i vorba de bani, ci de piesele care i-au fost furate şi care este posibil să fie unicate. Iar aici vă dau dreptate, cred că până nu ajunge vreun director executiv să plătească din propriul buzunar mârlăniile făcute de tot felul de neciopliţi angajaţi la poştă şi care n-au avut loc în altă parte, eventual să se aleagă cu vreo amendă penală pentru neglijenţă în serviciu cu urmări grave... Dar adevărul este că fiecare lucru tot are un început odată, cumva, nu-i aşa?
    Partea gravă este că atunci când reclami o astfel de situaţie, mârlanii se acoperă unul pe altul şi nu vor să-l nominalizeze pe autorul furtului. Pe politrucul ăla de Vătafu (sau cum l-o fi chemând - directoraşul actual) nu poţi să-l iei de guler la propriu, dar l-ar putea obliga justiţia să-şi facă treaba pe care o are, de fapt, trecută în fişa postului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie mi-au pierdut si scrisori recomandate, fara sa-mi poata da niciun fel de explicatii. Mi-au dat dupa cateva luni ceva despagubire in bani, dar nu acoperea nici pe departe valoarea pierduta. Si nu ma refer doar la valoarea materiala.

    RăspundețiȘtergere
  11. Uitasem să spun: cazurile pe care le-am mai arătat sunt, totuşi, puţine. Marea majoritate a vânzătorilor sunt oameni serioşi. Chiar nu trebuie că din cauza câtorva să ne lăsăm de filatelie. Este prea frumoasă şi aduce satisfacţii greu de înţeles pentru unii, dar pe deplin reale.
    Şi nu uitaţi un lucru: orice utilizator al eBay poate reclama pe oricare dintre vânzători la administratorii portalului. Apoi mai sunt forumurile care găzduiesc cu mare interes orice informaţie referitoare la escroci (aveţi două linkuri în partea dreaptă).

    Mai aveţi la dispoziţie un link:
    http://www.ic3.gov/default.aspx
    Aici se pot raporta fraude la cumpărături efectuate online.

    Atunci când vă loviţi de vreo problemă şi nu ştiţi cum să vă descurcaţi, cel mai bun lucru este să întrebaţi. Îmi puteţi trimite oricând un mail la adresa trecută la profilul meu (vedeţi linkul în dreapta - "Despre mine").

    RăspundețiȘtergere
  12. Cred ca am mai spus-o intr-un alt post al dumneavoastra:ideea e buna, foarte buna chiar. Un mic bine care poate ajuta un colectionar cu bune intentii. Probabil o actiune pe cale legala e lunga si costisitoare insa ce il arde cel mai tare pe un vanzator decat sa nu i se cumpere marfa? Si cand te stie lumea de excroc... Nu rezolva problema de fond, e clar ( un id azi e, maine e... altul. Desi nu e chiar asa usor sa iti fabrici un id respectabil peste noapte) insa e un act de normalitate a indica o posibila inselaciune.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mulţumesc, Ionuţ. Asta este si părerea mea.

    RăspundețiȘtergere