În ultimele zile, trei piese mi s-au părut demne de a fi semnalate sau discutate.
Este deja a patra oară în trei luni când întâlnesc asemenea piese. Oferite de trei ori de către acelaşi seller. Este vorba de uniphila.paris. Nu ştiu dacă a dat sau nu drumul la maşina de tipar (sau le-o fi făcut la vreo imprimantă mai "hoaţă"), dar piesele se cumpără (chiar dacă la preţuri modice). Piesele nu sunt numai din valoarea de 50 Bani, ci din aproape toate valorile. Apar din nou blocuri din marginile de "coală", toate având aceleaşi şi aceleaşi semne marginale caracteristice. Este clar că provin de la aceeaşi "matriţă".
Pentru a veni în sprijinul colecţionarilor, am scanat la rezoluţie mare câte un unicat (original şi fals) din valoarea de 50 Bani (din cauza culorii, microsemnele se disting cel mai greu). Cel mai bine este ca cei interesaţi să studieze singuri diferenţele:
Piesa dantelată este cea originală. O versiune la o rezoluţie şi mai mare a aceleiaşi ilustraţii poate fi descărcată de aici. Ca recomandare, urmăriţi haşurile care realizează liniile terenului deasupra cailor, fineţea ornamentelor de pe cadru, precum şi haşurile de pe picioarele calului din dreapta surugiului. Diferenţele sunt mai multe, dar este bine (pentru învăţare) să le descoperiţi singuri.
O piesă interesantă mi s-a părut şi cartea poştală ilustrată de mai jos:
Pentru această piesă s-au "bătut" 8 bidderi, cea mai bună ofertă fiind de doar 27 dolari SUA. Piesa este frumoasă, dar parcă nu se leagă ceva - mă refer la timbrul porto de ajutor. Cartea poştală pare a fi expediată din Bucureşti în Germania. La data respectivă (februarie 1917) încă nu exista un timbru porto de ajutor al administraţiei germane (a fost emis doar unul, în 1918, dar de 10 şi nu de 5 Bani). Conform tarifului românesc (până la ocupaţia germană), timbrul porto de ajutor de 5 Bani era, într-adevăr, utilizat pentru corespondenţele militarilor. Dar la sosire, nu la expediere! În plus, ştampila BUCUREŞTI - RECLAMAŢII de culoare violet nu am prea văzut-o până acum decât pe documente administrative, nu şi pe corespondenţă (poate că există, dar nu ştiu eu de ea).
Orice părere legată de această piesă este binevenită.
O a treia piesă interesantă este "zeppelin-ul" acesta:
Pentru ea au concurat doi doritori, preţul de adjudecare ajungând la 305 dolari SUA, un preţ care mi se pare destul de bun.
Cartea postala cu Timbru de ajutor a sa o pun la dispozitie cand am sa o primesc. Tocmai, pentru ca este o provocare la studiu am si achizitionat-o.
RăspundețiȘtergere