Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 26 aprilie 2011

Aventuri cu... "Barbă" litografiate

Ieri, la interval scurt de timp m-am uitat pe pagina casei de licitaţii Sandafayre, dar şi pe eBay. La britanici, la licitaţia programată pentru mâine remarcasem un unicat ştampilat de 10 Bani "barbă" tipar defectuos, într-o frumoasă nuanţă albastru verzui:

Nu este o piesă prea comună, păcat însă că data din ştampilă ("degetar" Bucuresti) este incompletă. La doar câteva zeci de minute "comut" pe eBay, unde-mi sare în ochi un alt unicat obliterat de 10 Bani:

Pentru această piesă s-au "bătut" 8 bidderi, preţul de adjudecare fiind de 28 dolari SUA. Dar parcă ceva nu se leagă la marca aceasta. Ştampila, la prima vedere, pare bună. După nuanţă, pare impresiunea defectuoasă, din 1872. Dar nu poate fi, deoarece efigie pare centrată în medalion (comparaţi cu piesa precedentă, unde se vede clar descentrarea spre dreapta a efigiei). Pe de altă parte, între cartuşul stâng al valorii nominale şi cartuşul inscripţiei "BANI" cadrele verticale sunt dublate, ca la emisiunea provizorie cu tiparul defectuos (comparaţi cu prima piesă).

Am început să caut o altă marcă de 10 Bani din 1871, cu ştampilă Galaţi. Faceţi comparaţia între elementele descrise mai sus, la aceste trei piese:

Mi-aduc aminte ce spunea, duminica, la cercul de la "11 Iunie" răposatul Wili Nathanson (Dumnezeu Să-l ierte) despre litografiatele "cu barbă": «Nu ştii dacă-i bună? Uită-te la ochi!», zicea el. Faceţi şi dvs. comparaţia între a doua şi a treia piesă. Totuşi, ce-i cu ştampila aceasta de Galaţi? Să mai căutăm prin arhivă! Dau peste cele două perechi de mai jos:

Cele două piese au fost oferite tot pe eBay, mai demult, dar nu mai reţin din păcate vânzătorul. Ambele au ştampilă Galaţi "mică". Şi ambele au aceeaşi dată: 8 NOV 72. Acum uitaţi-vă la data ştampilei de pe a doua piesă. Este lumea foarte mică, sau ne lovim din nou de o situaţie...

Mă convinge cineva care este soluţia corectă?

6 comentarii:

  1. Falsurile cu stampila 8 NOV 72 sunt chiar acum pe ebay.de, dar vanzatorul mentioneaza faptul ca sunt facaturi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ultima zi de circulatie a marcilor litografiate a fost 12 Octombrie (30 Septembrie) 1872. Pe 1/13 Octombrie 1872 a intrat in circulatie emisiunea Paris. Deci orice stampila post 1/13 Octombrie 1872 pe o marca litografiata este falsa (aproape sigur si marca deoarece nu prea merita sa strici marca pentru stampila).
    Cu stima

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţumesc pentru completare (eu ştiam, dar acum află şi cine nu ştia).

    RăspundețiȘtergere
  5. Uitasem să fac precizarea, dar o fac acum: ştampila seamănă foarte bine cu una dintre cele originale (la Galaţi au fost utilizate cel puţin trei tipuri diferite de ştampile "mici"). Ceea ce trebuie reţinut este tocmai faptul că o asemenea ştampilă s-a falsificat şi s-ar putea întâlni, de exemplu, pe mărci originale de 50 bani "Barbă", la care exemplarele circulate sunt mult mai rare decât cele neuzate (sunt destule mărci originale, dar cu ştampile falsificate).

    RăspundețiȘtergere