Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 29 iulie 2015

Doar o opinie: poate că n-ar strica...

...să apară în cât mai multe locaţii pe internet cam care sunt valorile de vârf ale licitaţiilor de orice fel, defalcate însă pe categorii de colecţionabile: arta plastică separat, numismatica separat, faleristica separat, filatelia separat etc., etc.

Poate că aşa nu se mai trezeşte fiecare să vorbească doar ca să nu tacă sau să-şi demonstreze lui sau altora cât este el de iubitor de artă.

Pentru că ştiu pe unde să caut, voi avea în vedere acest subiect pentru viitoarele articole, eventual chiar pentru un serial.

Voi ce părere aveţi? O fi bine, n-o fi bine?...

10 comentarii:

  1. E posibil ca asta sa duca si la "revolta negustorilor" autohtoni. Unele dintre colectionabile au avantajul existentei unor cataloage care pot fi folosite ca reper in ceea ce priveste preturile. Cartofilia in schimb "se practica" dupa ureche.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar aşa, pe cartofili îi uitasem. Dar oricum, atunci când o ilustrată se vinde cu mai mult de o mie de euroi e sărbătoare pe cinci continente! Şi oricum nici n-am auzit de vreuna românească care să depăşească această limită, şi oricum nu cartofilii sunt problema aici.
      Cât despre practica "după ureche"... să fie sănătoşi cumpărătorii! Eu am mai spus-o (de fapt am scris-o), dar se pare că nu îi interesează pe prea mulţi: preţurile sunt făcute pe piaţă nu de către vânzători, ci de către cumpărători, căci banii sunt la ei! Cine plăteşte cât nu face - să fie sănătos! E un domeniu unde prostia şi domnia se plătesc, ca în multe alte părţi!

      Ștergere
    2. Ideea de a aparea cit mai multe informatii din domenii de colectionare este cea mai buna ideea si cea mai utila,e ceva ideal si nesperat.Este o forma de educare a unui public care nu are acces la documentatii din motive obiective sau subiective ,public care creaza marea masa a colectionarilor .Cu cit aceasta masa este mai ravasita de curentii informatiei cu atit mai mult activitatea in sine este mai efervescenta .Pentru comercianti creerea unor repere va aduce un plus de claritate si onestitate in afaceri .Vor avea o baza de discutie si de negociere ,plus minus comisioanele ,profitul ,discauntul .
      Acest volum de informatii poate fi catalizatorul sau fermentul unei actiuni aflata intr-o stare de lincezeala prelungita .Cei care nu vor avea bani sa achizitioneze se vor bucura de colectia virtuala si vor visa frumos ca dupa o vizita intr-un castel inacesibil ,loc in care a rasfoit clasoare si albume de vis .Nu le putem avea pe toate dar un flux de informatii ne va face sa ne simtim macar oniric alaturi de ce am vrea sa colectionam .Restul sin mici rautacisme .Ramine de vazut cine va pune osul la creerea acestui torent de informatii culturale serioase si de valoare .

      Ștergere
    3. Cred că ideea expusă de mine a fost înţeleasă puţin greşit.
      Nu am de gând să fac liste cu ce se vinde (aşa ceva să-şi caute fiecare). Este vorba numai de "vârfuri" şi doar de exemple ilustrative.
      Cine vrea informaţie, să şi-o caute sau să-şi angajeze consultanţi (eu nu mă ocup însă cu aşa ceva, scrie mai sus cu roşu, sub fotografia din antet). Sau să lase lenea la o parte şi să pună osul la muncă.

      Ideea de a prezenta "vârfurile" fiecărui domeniu are ca scop să informeze nepricepuţii despre ordinul de mărime al preţurilor reale din fiecare domeniu de colecţionare.

      Ștergere
  2. Ca bine le ziceti domnule Max Peter! Si dupa aceea sa mai vedem daca se trezesc unii altii sa zica despre filatelisti ca spala bani :) ..... in loc sa se uite la prea minunata Romfilatelia (oare se va desfiinta vreodata?) cum a facut si inca face averi....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi asta era una dintre ideile urmărite, că de culturnici nu ducem lipsă! :))
      Mulţumesc!

      Ștergere
    2. Exprimindu-ma prea general am facut o hai sa-i zicem eroare de exprimare cu trimitere spre generalizare .Chiar si doar virfurile de care scrieti vor fi foarte mult asteptate de cititori .si cred ca extrem de utile .

      Ștergere
    3. Nu ştiu dacă se va întâmpla aşa ceva, nu cred că vor fi prea mulţi fericiţi de aplicarea ideii. Este posibil să se întâmple şi ceea ce a scris Calin Z. în primul comentariu.

      Dar sunt obişnuit să zicem, n-aveţi idee ce comentarii primesc, dar şi ce vorbe mi-ajung la urechi (şi de la cine) din cauza articolelor în care semnalez falsurile şi făcăturile.

      Sund destui care nu realizează cât de mică e lumea.

      Ștergere
  3. Admir şi încurajez intenţia dumneavoastră şi chiar, voi încerca să o susţin! À-propos de reacţii, ele au efect deoarece nu reacţionează şi cei afectaţi sau potenţial afectaţi. Dacă ideia ar fi susţinută de "asociaţiile pe domenii", s-ar crea un curent de amploare favorabil echilibrului în stabilirea valorii pieselor (de orice fel). Asociaţiile, dacă ar fi interesate, ar putea susţine financiar consultanţii care să clarifice lucrurile profesionist. Vise!?!... Impresia mea este că negustorii (despre care susţin cu orice risc, că nu sunt filatelişti http://rememberneaga.blogspot.ro/2015/06/mihai-ceuca-crescut-in-umbra-stejarilor.html ) profită şi, bine fac, de vanitatea celor care vor să devină "mari filatelişti" peste noapte şi venind, de exemplu, la un târg strigă tare să audă lumea cine este, "cine are piesa x" despre care a aflat că ar fi valoroasă? Prost să fii să nu profiţi stabilind un preţ exagerat când vezi că omul e interesat şi, fireşte, dispus să ofere oricât ! Fenomenul e valabil în toate domeniile de colecţionare... Bref, orice gest de restabilire a echilibrului şi normalităţii este o binefacere pentru colecţionarii de perspectivă şi cred că aceştia merită a fi ajutaţi! Mai devreme sau mai târziu, efectele benefice se vor materializa în făurirea unei sănătoase lumi a colecţionarilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns. Vă admir poziţia şi eu, personal, sunt de acord cu ea, vă dau deplină dreptate.

      Puţin mai târziu (chiar astăzi) am de gând să pun într-un articol câteva capturi de ecran cu "topuri" pe care le-am salvat seara trecută (în numai câteva minute), pe câteva domenii. Deocamdată o voi face numai pentru eBay, dar mai târziu o să extind problema şi pentru alte site-uri de licitaţii.

      Ștergere