Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 16 iulie 2015

Eroare de tipar confirmată şi la o emisiune timpurie

Taxele de plată "verzi" (emisiunile puse în circulaţie între 1887 şi 1910) au fost imprimate cu aceleaşi planşe (eventual cu aceleaşi clişee rearanjate în cadrul planşei), deoarece erorile de tipar cauzate de defecte importante ale unor clişee se repetă la toate emisiunile succesive.

Ultima confirmare a unei erori întâlnite la emisiunile mai târzii am descoperit-o la marca de 10 bani fără filigran imprimat pe hârtie gălbuie (emisiunea 1888).
Emisiunea cea mai timpurie la care identificasem această eroare a fost la marca cu pseudofiligranul "stema mică" (pusă în circulaţie în 1890):


Marca cu filigran "stema mică" (emisiunea 1890). Eroarea constă într-o spărtură destul de mare a clişeului în colţul drept superior.


Aceeaşi eroare (parţial acoperită de un surplus de ecrneală tipografică) identificată la marca de 10 bani din emisiunea precedentă, fără filigran, imprimată pe hârtie gălbuie (emisiunea 1888).

Eroarea se poate vizualiza mai bine în imaginea de mai jos:


Cred că studiul cuprinzând aceste emisiuni se va dovedi deosebit de atractiv, odată terminat.

2 comentarii: