Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 22 octombrie 2014

Indolenţă, incompetenţă sau rea voinţă la Cultură? Ministerul dispune la nivel naţional de 5.719 posturi, dar de ani buni nu există nici un expert acreditat pentru filatelie

• Timbrele şi piesele filatelice intră sub incidenţa patrimoniului cultural mobil, dar în ultimii 25 de ani nicio instituţie a statului nu s-a preocupat de finanţarea şi promovarea filateliei.
• Filatelia este reglementată de stat prin clasificarea obiectului ei, dar nicio strategie şi niciun plan nu o include ca domeniu sprijinit şi promovat ca activitate culturală.
• După ce zeci de ani românii au fost păcăliţi de către o instituţie a statului să investească în timbre, astăzi domeniul nu mai prezintă interes pentru niciun angajat plătit din bani publici.

Treaba cu cele 5.719 posturi am citit-o în recenta Hotărâre a Guvernului nr. 888 din 15 octombrie 2014 pentru modificarea HG nr. 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii. Ea a fost recent publicată în Monitorul Oficial (nr. 760 din 20 octombrie a.c.). Cifra este puţin mai mică decât cea înscrisă în Hotărârea nr. 90/2010, în care numărul de posturi era stabilit la 6.192 posturi.
Dacă vă interesează această hotărâre (ori/şi structurile din subordinea acestui minister), o puteţi descărca în format PDF de aici.
Deşi o aveţi şi în documentul spre care duce linkul de mai sus, puteţi viziona organigrama ministerului şi aici (click pentru mărire).


Ceea ce m-a făcut însă să scriu acest articol şi să trag un semnal de alarmă a fost un alt act normativ publicat în Monitorul Oficial nr. 759 din 20 octombrie a.c., fiind vorba despre Regulamentul din 8 octombrie 2014 de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Pentru că nu erau de ajuns cele 5.719 posturi, a mai fost creată o structură!

Atunci când am văzut prima dată titlul documentului, am şi început să îl parcurg în speranţa că voi găsi ceva referitor şi la timbre ori la filatelie. Ba vezi să nu! Puteţi descărca Regulamentul tot în format PDF de aici.
Pe hârtie, atribuţiile Institutului şi ale câtorva compartimente din componenţa acestuia sunt sublime. Dar aşa cum nu s-a făcut nimic de 25 de ani în acest domeniu, speranţele că se va face ceva de această dată, după înfiinţarea noii structuri sunt nule.

Partea haioasă e că noua structură prevede 36 de posturi, iar organigrama conţine nu mai puţin de 19 căsuţe! Adică o medie de sub doi angajaţi per căsuţă. Iar căsuţele reprezintă o direcţie şi mai multe compartimente şi servicii (care mai mult ca sigur vor dispune de indemnizaţii de conducere etc., etc., parcă ar fi normal, nu?). Noaptea minţii! Click pe imagine pentru mărire.


Acum să nu credeţi că numai aceste structuri se ocupă cu patrimoniul (eu mă refer la patrimoniul mobil, adică la timbre, nu la monumentele istorice): mai există şi Institutul Naţional al Patrimoniului, a cărui organizare şi funcţionare a fost reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 593 din 8 iunie 2011 (publicat În Monitorul Oficial nr. 429 din 20 iunie 2011. Această Hotărâre a fost modificată şi completată printr-un alt act normativ, Hotărârea Guvernului nr. 1084 din 11 decembrie 2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 12 din 9 ianuarie 2014. Puteţi lectura ambele hotărâri descărcându-le în format PDF de aici.

Să nu credeţi că toate aceste reglementări stufoase au fost adoptate în folosul cetăţeanului! Pe domnii de la Cultură îi doare undeva de cetăţenii obişnuiţi şi de promovarea culturii! Există doar câteva excepţii care nu fac decât să întărească regula. Toate reglementările sunt făcute aproape în exclusivitate în folosul propriilor structuri. Folosul cetăţeanului din ale cărui dări îşi ridică salariile nu îi interesează. Sau poate numai proprietatea lui, pe care ar vedea-o confiscată şi intrată în administrarea lor.

3 comentarii:

  1. Din pacate filatelia si-a pierdut de mult virtutile culturale si a atins deja nivelul la care a devenit doar o afacere foarte profitabila pentru guvernanti. Acestia nu au nici un interes sa schimbe situatia. Mai mult chiar, pentra a sta linistiti ei promoveaza incompetenta, prostia si prostul gust. Iar rezultatele le simtim pe propria noastra piele de filatelisti "batrani" (ghilimelele nu sunt pentru mine).
    Sa auzim de bine!
    Alexandru Mateescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Tentant ar fi să comentez "no comment...", însă atunci când este vorba despre indolenţă, incompetenţă ŞI rea voinţă la un loc, alternativa cea mai sănătoasă este ceea ce faceţi dvs., scriind astfel de articole prin care lumea să conştientizeze faptul că ABSOLUT NIMIC nu mai funcţionează normal în societatea noastră. Nu este normal ca filateliştii să-şi limiteze colecţia de timbre româneşti la anii 90, perioadă de când politica de emitere a mărcilor poştale s-a degradat continuu, până în zilele noastre! Şi atunci afirm răspicat: filatelia românească TREBUIE salvată, filateliei româneşti TREBUIE să i se acorde o şansă să supravieţuiască în ROMÂNIA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru opinia declarată. Vă invit să preluaţi articolul, poate ne aude cineva.

      Ștergere