Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 19 octombrie 2014

Ştampilă de poştă militară care mi-a fost necunoscută până acum

Recent a fost vândută pe un portal online o carte poştală ilustrată deosebit de interesantă în ceea ce priveşte una dintre ştampilele pe care o poartă. Bineînţeles că am citit mai cu atenţie descrierea piesei abia după terminarea licitaţiei, că parcă ar fi una din legile de bază ale lui Murpy. Click pe imagini pentru mărire.


Este vorba despre o ilustrată expediată în iulie 1917 de către un cetăţean bulgar din Bucureştiul ocupat, la Veliko Târnovo, în Bulgaria. Ilustrata a trecut în drum spre destinatar şi pe la cenzura din Ruse.
Ştampila interesantă şi care mi-a fost necunoscută până în prezent (şi de care nu-mi aduc aminte să o fi văzut menţionată prin literatura publicată în România) este ştampila aplicată pe spate, cu tuş violet, pe locul rezervat timbrului.


Ştampila are legenda ВОЕННА ПОЩА / БУКУРЕЩ - uşor de înţeles ca sens, Poşta militară - Bucureşti.
Până acum n-am ştiut decât de ştampila bilingvă din tipul cunoscut şi publicat în mai multe rânduri de mai mulţi autori (şi care pentru oficiul din Bucureşti are două tipuri care se deosebesc după ornamente).
M-am gândit şi la cealaltă variantă: există (şi am văzut şi eu) piese expediate din Bucureşti în Bulgaria şi care nu poartă nicio ştampilă de plecare. Sper să nu fie vreo făcătură, deşi mă îndoiesc de acest lucru, dacă iau în consideraţie aspectul piesei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu