Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 28 octombrie 2014

Quark a anunţat astăzi lansarea viitoarei versiuni, QuarkXPress 2015

Ultima versiune a cunoscutului program de tehnoredactare este 10.2 (iar în zilele următoare ar urma să fie lansat un upgrade gratuit, 10.5). Era de aşteptat ca versiunea majoră următoare să fi fost 11, dar compania Quark a hotărât să îi acorde viitoarei versiuni un nume nou:


Aşadar viitoarea versiune (care are lansarea planificată pentru prima parte a anului 2015) se va denumi chiar... QuarkXPress 2015!

Cu câtva timp în urmă, la invitaţia companiei am participat la un sondaj de opinie care a vizat caracteristicile pe care le cred utilizatorii ca fiind cele mai potrivite pentru a fi înglobate în viitoarele versiuni ale softului. Se pare că glasul utilizatorilor veterani a fost luat în considerare, deoarece pe site-ul lansat chiar astăzi dimineaţă se prezintă principalele caracteristici ale noii versiuni:


- viitoarea versiune va fi una pe 64 biţi; datorită acestui lucru ea nu va mai funcţiona decât pe versiunile pe 64 biţi ale sistemelor de operare moderne (Apple OS X, Windows 7/64, Windows 8/64 şi 8.1/64); astfel, aplicaţia va putea utiliza întreaga memorie RAM desponibilă pe sistem, fără nicio limitare impusă de vechile sisteme de operare pe 32 biţi;
- dimensiunile maxime ale paginilor cres de peste patru ori, de la 48×48 inci (1,20 metri) la 224×224 inci (5,69 metri!), depăşind dimensiunea maximă a paginii oferită de concurentul direct, AdobeInDesign CC 2014 (5,48 metri);
- îmbunătăţiri semnificative pentru layout-ul pentru eBooks;
- utilizatorul îşi va putea definii propriile dimensiuni neuzuale de pagină;
- opţiune îmbunătăţită de actualizare a linkurilor către fişierele grafice plasate în layout;
- shortcut-uri personalizate pentru tastatură (numai pe Apple OS X);
- un format nou pentru tabele, mult îmbunătăţit, care include şi stiluri;
- introducerea unui instrument nou, Format Painter;
- şi pe Windows se va putea face andocarea paletelor, ca şi pe OS X;
- deschiderea automată a fişierului PDF creat prin exportul din XPress;
- producerea automată a notelor de subsol şi a notelor de final;
- introducerea variabilelor de tip text;
- realizarea de layout-uri conforme cu standardul HTML5 în format ePub3 sau Amazon KF8;
- "smart guides";
- zoom de până la 8000%;
- exportul unui "book" în format PDF într-o singură operaţie;
- stabilirea obiectului de referinţă pentru alinieri;
- alte îmbunătăţiri care nu au fost încă nominalizate.

Pentru lansarea programului, staţia/laptopul pe care va fi instalat va trebui să aibă un procesor cel puţin Dual Core, iar memoria RAM instalată trebuie să fie de cel puţin 1 GB (dar se recomandă 4 GB - cantitate care a devenit deja un standard astăzi). Se subînţelege însă că o staţie cu 16 sau 32 GB RAM va determina o rulare mult mai bună a programului.

Compania Quark are şi o ofertă pentru utilizatorii săi, valabilă până la 31 decembrie 2014: cine cumpără o licenţă a QuarkXPress 10 va beneficia gratuit de versiunea QuakXPress 2015!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu