Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 18 octombrie 2014

Rezultate foarte bune la licitaţia Karamitsos din 1 octombrie a.c.

Grupa de licitaţii de la începutul lunii a prilejuit şi desfăşurarea vânzării cu numărul 500, un număr rotund cu care doar puţine firme se pot lăuda şi care constituie o dovadă în plus pentru pasiunea şi profesionalismul echipei greceşti.
Şi pentru că la un astfel de eveniment piesele frumoase sunt bine venite, spectacolul a fost unul urmărit de pasionaţi şi meritat în acelaşi timp. Tocmai de aceea evenimentul merită trecut în revistă în ceea ce priveşte piesele din zona noastră de interes.

Scrisoare expediată în vara anului 1866 de la oficiul poştal consular austriac din Brăila în Corfu (via Constantinopol), francată cu mărci ale Levantului austriac (5+15 Soldi 1864). Scrisoarea a fost taxată cu porto de 20 Lepta la Kerkira. Frumoasa francatură mixtă a fost oferită la un preţ de strigare de 1.000 euro, fiind vândută cu 1.785 euro.

Plic expediat în februarie 1867 de la oficiul consular austriac din Tulcea în Grecia, la Syra. Plicul a fost francat cu o marcă de 15 Soldi, emisiunea 1864, fiind taxat la sosire cu 20 Lepta şi francat din nou cu o pereche de mărci greceşti Hermes cap mare de 10 lepta portocaliu pe albăstrui. Este o combinaţie foarte rară. Oferit la un preţ de strigare de 3.500 euro, el a fost vândut în final cu 4.568 euro!

Altă francatură mixtă foarte spectaculoasă: scrisoare expediată de la oficiul poştal consular austriac din Galaţi în iunie 1867 în Grecia, la Corfu, via Constantinopol. La expediere scrisoarea a fost francată cu o pereche de 15 Soldi a Levantului austriac, emisiunea 1864, iar la sosire a fost taxată cu 20 Lepta, fiind din nou francată cu două mărci de 5 Lepta şi una de 10 Lepta, Hermes cap mare. Preţ de strigare: 1.000 euro, preţ final: 1.929 euro.

Aceasta este piesa care mie mi-a plăcut cel mai mult (şi cred că nu am fost singurul). Este o scrisoare expediată din Craiova pe 1 martie (probabil în 1870, 1872 sau 1872, chiar dacă descrierea din catalog indică anul 1875 - un an imposibil pentru "favoriţii" româneşti) la Atena, via Constantinopol şi Pireu. Scrisoarea a fost taxată la sosire cu porto de 20 Lepta şi francată cu o marcă Hermes cap mare.
Scrisoarea a fost oferită la un preţ de strigare de 3.000 euro, fiind adjudecată însă cu 5.040 euro.

Aceasta este o altă francatură mixtă foarte rară: scrisoare expediată în ianuarie 1870 de la agenţia austriacă Lloyd din Constanţa la Hydra şi francată cu 5+10 Soldi (Levantul austriac emisiunea 1864). Dacă am desluşit bine ştampila grecească, scrisoarea a fost taxată la Pireu cu porto de 20 Lepta.
Scrisoarea a fost oferită cu 4.000 euro, preţ de strigare, dar a rămas nevândută.

Unicatul de 80 Lepta Hermes cap mare (emisiunea 1862-1867) poartă ştampila albastră "101" cu puncte (Ibraila). Este o combinaţie rară, întrucât această ştampilă este rară pe mărci de 80 Lepta, mai ales în stare calitativă bună. Piesa a fost oferită cu 450 euro, dar a rămas nevândută.

Aceasta este cea mai rară ştampilă grecească a unui oficiu consular din Principate: "102" cu puncte (Boykoyresti = Bucureşti - nu se cunoaşte decât albastră din câte ştiu). Este ştampila care lipseşte din majoritatea colecţiilor de istorie poştală românească (chiar şi din unele distinse cu aur la expoziţiile internaţionale). În ciuda defectului mărcii (tăiate în cadru pe latura dreaptă), piesa a fost oferită şi vândută în final cu 850 euro.

Întotdeauna mă unge la suflet să văd asemenea piese, nu ştiu cum vă simţiţi voi...

2 comentarii:

  1. Unii sunt mai romantici in pasiunea lor. O fi si un pic de mandrie natiopnala...Desi am senzatia ca de la un timp este de-a dreptul periculos sa-ti exprimi astfel de sentimente, trairi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, n-am de gând să-mi pun cenuşă în cap! :)))))

      Ștergere