Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

marți, 4 martie 2014

O varietate pe care o cred

Pe piaţa filatelică abundă dantelurile duble contrafăcute. Nişte "meseriaşi" cu oarece abilităţi, care dispun şi de scule potrivite, s-au apucat să "fabrice" tot felul de danteluri duble, păcălindu-i pe amatorii fără o pregătire adecvată.
Într-un lot de diverse varietăţi româneşti oferit acum câteva săptămâni pe un portal online a figurat şi uzuala din imaginea de mai jos (click pentru mărire).


Se distinge dantelura dublă verticală. Pentru ochiul neavizat, alte elemente pot scăpa observaţiei. Privită însă cu atenţie, piesa îşi dezvăluie caracteristicile.
Dantelura folosită la aceste uzuale a fost cea în sistem pieptene, aşadar o dublă bătaie a perforului nu are cum să genereze doar o singură "linie" dublă, ci întreaga dantelură pe câte trei laturi pentru fiecare marcă din rând sau din coloană (în raport de latura lungă a dreptunghiului).
Aşa s-a întâmplat şi la piesa de mai sus. Dublarea liniei verticale a fost însoţită şi de dublarea dantelurii pe laturile orizontale. Dacă priviţi cu atenţie dantelura pe laturile orizontale puteţi distinge aşa-numita "dantelură diamant", care arată ca în schiţa de mai jos.


Cu albastru este marcată prima "bătaie", iar cu roşu cea de-a doua.
Greutatea (pentru unii colecţionari) este să "vadă" cu ochii minţii aceste lucruri. Care poate fi eliminată prin antrenament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu