Văd că de câteva luni loturile de coliţe româneşti nu prea noi realizează nişte preţuri destul de interesante. Acesta este şi cazul a două loturi vândute pe eBay luna aceasta.
Acest lot (CGM-uri din 1947) a trezit interesul unui grup de 13 amatori, care au înaintat în total 37 de biduri. Preţul final de adjudecare (exclusiv cheltuielile anexe) a ajuns la 225 dolari.
Mi se pare un preţ destul de bun, ţinând cont de faptul că aceste coli mici nu sunt cotate de catalogul Michel. Poate că amatorii au fost îmboldiţi de tirajele destul de mici ale colilor în cauză: CGM-ul bicolor (formatul mic) a avut un tiraj iniţial de 8.000 de coli (din care multe au fost rupte), iar coala mică albastră a avut tirajul de 10.000 de bucăţi.
Un alt lot a fost format dintr-un teanc de coliţe din 1962 ("Cosmonautica în slujba păcii").
Este vorba despre vreo zece perechi nedebitate de coliţe, toate fiind preobliterate (de complezenţă, desigur).
Lotul a "strâns" 14 biduri de la 7 doritori, preţul final fiind de numai 18 lire sterline.
Mult timp, formaţiunile nedebitate de coală ale acestor coliţe au fost considerate de către colecţionarii români drept varietăţi destul de rare (asta înainte de 1990, când legăturile cu străinătatea erau limitate, greoaie şi periculoase). Românii habar n-au avut că onor poşta neaoşă a exportat în neştire aceste piese unor negustori din Occident, mai cu seamă din Germania. Din dorinţa de a-şi completa colecţiile, la începutul anilor '90 filateliştii români au plătit pentru astfel de piese "importate" din Germania sume destul de frumoase. Ştiu un colecţionar care a plătit unui negustor din Germania 200 de mărci germane pentru un ştraif de trei coliţe nedebitate. Mai târziu, cantităţile exportate în străinătate au început să fie în parte repatriate. Preţurile au scăzut, aşa cum era şi normal.
Şi uite-aşa se mai poate scrie câte ceva din istoria recentă legată de comerţul nostru filatelic de stat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu