Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 28 martie 2014

Puţină atenţie nu strică niciodată

Mai demult am publicat un articol referitor la supratiparele "8 IUNIE 1930", în care am afirmat că varietăţile de tip supratipar dublu sau răsturnat pe mărci uzuale Mihai copil sunt dubioase. Argumentul meu a fost că toate exemplarele semnalate şi pe care am avut ocazia să le verific s-au dovesit contrafăcute şi că nu cred că există astfel de varietăţi originale, deoarece ar fi fost de mult semnalate şi catalogate ca atare. În plus, am afirmat (şi mai înainte, şi în acel articol) cu nu cred până nu văd şi că refuz să discut despre aceste varietăţi fără a avea piesele în cauză în faţă (din păcate nu mai ţin minte când.

Un cunoscut a ţinut minte şi mi-a trimis un link către un lot cuprinzând diverse varietăţi, lot comercializat pe eBay recent. În lotul respectiv erau şi două varietăţi cu supratiparul 8 IUNIE:


Problema este că şi aceste două mărci intră în aceeaşi categorie cu cele multe semnalate anterior: falsuri. Este un lucru evident dacă sunt examinate datele din ştampila: marca de 2 lei are caracteristici diferite ale supratiparului, în timp ce marca de 5 lei e de tot râsul: data din ştampilă este "928".

Din păcate, semnalările în cercetarea filatelică nu au fost niciodată considerate (prin analogie cu alte domenii ale cercetării) ca fiind supuse unor rigori şi unui standard calitativ şi/sau deontologic. Iar din această cauză (am spus-o de multe ori şi o repet şi acum) cataloagele noastre sunt pline de semnalări neverificate sau incomplete.

2 comentarii:

  1. Frumos cu stampila din 1928 :))
    Banuiesc ca un punct de reper ar putea si cu cum sunt straturile de culori ale stampile si supratipar (asemeni layerelor din photoshop).
    In mod normal, culoarea stampilei ar trebui sa fie cea clara, nu a supratiparului, chiar daca sunt culori diferite).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este corect. E unul dintre criteriile pe care cei care verifică originalitatea supratiparelor îl au în vedere (iar acest lucru se poate observa în majoritatea cazurilor utilizând numai o lupă bună).

      Ștergere