Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 17 noiembrie 2013

Varietăţi de tipar majore

Nu ştiu dacă v-am mai arătat aceste varietăţi, dar nu-i nicio supărare dacă mă mai repet (deja nu mai ţin minte ce-am scris în cepe peste 2.000 de articole publicate până acum).
Piesele sunt găsite în pacheţele de câte 100 de mărci, achiziţionate înainte de 1990 de la diverşi colecţionari bucureşteni. Au aşteptat mai bine de 20 de ani până când le-a venit rândul să le iau la "puricat".
Toate exemplarele sunt fără filigran (emisiunea 1902-1910), dantelate C (11½×13½). Ele aparţin unor tiraje târzii, de regulă din 1908 sau mai târzii.

Acesta este un exemplar cu tipar dublu, bine vizibil. Tiparul este dezlânat, caracteristic tirajelor târzii ale mărcii de 10 bani fără filigran.


Exemplar cu tipar recto-verso (impresiune pe ambelşe feţe ale hârtiei). Impresiunea de pe verso este răsturnată cu 180 grade faţă de cea de pe faţă. Şi această piesă are tiparul de pe faţă dezlânat, caracteristic tirajelor târzii.

Aceasta este o piesă aproape identică cu cea anterioară, tipar recto-verso. Tiparul de pe verso este şi de această dată răsturnat la 180 grade, dar impresiunea este mult mai pală (dar vizibilă totuşi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu