Săptămâna trecută au fost oferite pe un portal online mai multe varietăţi, dintre care trei au fost majore, cunoscute şi apreciate de către colecţionari. Rezultatele sunt interesate prin prisma influenţei pe care o au cataloagele internaţionale asupra pieţei (ca să spun aşa, lipsa de concurenţă reală influneţează piaţa şi preţurile nu întotdeauna în sensul real al rarităţii relative, ci mai degrabă al "faimei" unor astfel de varietăţi.
Prima piesă a fost vândută cu 530 dolari (după 15 biduri). Varietatea (Centrul răsturnat) este privită oarecum preferenţial de către colecţionari, din cel puţin două motive. Primul este faptul că varietatea apare în catalogul Michel. Al doilea, în jurul ei s-au ţesut o grămadă de legende, neadevărate în parte (mai ales cea referitoare la "coala" descoperită în 1956 de către un colecţionar la Vaslui). Din analiza pieselor existente pe piaţă şi în colecţii, ar rezulta că în niciun caz nu există numai o singură coală, ci mult mai multe.
A doua piesă este marca de 55 bani din emisiunea "Autovehicule româneşti", din 1975, care prezintă lipsa culorii negre (valoarea nominală, legenda "POSTA ROMANA" şi numele autoturismului, "ARO 240" - la marca de jos, marca de sus fiind cea normală, spre comparaţie). Piesa a fost oferită cu preţul de 100 dolari, dar nu a fost vândută, în ciuda preţurilor mult mai bune obţinute acum patru-cinci ani pentru aceeaşi varietate.
Aceasta este a treia piesă, la care lipseşte, de asemenea, o culoare (la mărcile din bloc, marca unicat din dreapta este cea normală). Blocul a fost vândut cu 300 dolari.
Aşa se întâmplă când CTC-ul nu-şi face treaba, ajung pe piaţă piese care în mod normal ar trebui să fie rebuturi. Colecţionarii sunt însă de altă părere.
Intr-o astfel de masina m-as plimba pe malul marii...ce culoare :)
RăspundețiȘtergerePentru vremea aia era o culoare... revoluţionară! :))))))
ȘtergereSi pentru asta ar fi...chiar imi place!
ȘtergereAcum cred că dai cu tunul şi nu mai găseşti un Aro în stare de funcţionare. Am şi uitat de când n-am mai văzut unul. Ce să-i faci, îi făcea concurenţă lu' X5... :)))))))))
ȘtergereMa scuzati ca vin cu o intrebare care nu are legatura cu subiectul articolului: ati mai intalnit recomandata interna francata cu o singura marca de 10b 'barba" (1871)? Nu am dubii in ce priveste originalitatea scrisorii, doar tariful nu se potriveste. Sau mai intalnit cazuri cand oficiantul a uitat sa aplice celalalt timbru? Pe plic nu se vede nicio urma cum ca ar mai fi fost un timbru, si s-a dezlipit.
RăspundețiȘtergereO seara placuta!
Nu!
ȘtergereÎn perioada mărcilor Carol cu barbă, tarifele au fost următoarele:
loco 5 bani + taxa de recomandare 30 bani: alte localităţi 10 bani + taxa de recomandare 30 bani.
Va multumesc pentru raspuns. E o piesa tare ciudata, e circulata recomandat in alta localitate si are doar o marca de 10 bani.
RăspundețiȘtergereCu plăcere, dar n-aveţi pentru ce.
ȘtergereTrimiteţi-mi pe mail o imagine, poate îi dăm de cap.
Fara saq vad piesa imi permit o ipoteza (merita luata in calcul si aceasta varianta): pe scrisoare s-a aplicat marca pentru tariful corect (scrisoare adresata in alta localitate) iar expeditorul a facut mentiune manuscrisa RECOMANDAT ca intentie. La oficiu s-a razgandit afland tariful sau din alt motiv si scrisoarea a plecat normal, nerecomandat.
ȘtergereAre ştampilă "RECOMANDAT", care nu se putea aplica decât la oficiu.
ȘtergereCu cateva zile in urma s-a vandut pe ebay.de inca o marca recensamantul cu centrul ranversat, neuzat. Doar 177EUR. Eu zic, ca foarte foarte convenabil pentru cumparator.
RăspundețiȘtergereCred că o ştiu. Am ales să o prezint pe aceasta pentru că este pe fragment.
Ștergere