Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 29 noiembrie 2013

Piese frumoase la Öphila

Casa austriacă Öphila - Puschmann u. Schwarz - este specializată pe zona austriacă de interes, în care intră şi numeroase piese de interes pentru colecţionarii români. La ultima licitaţie a austriecilor (cu numărul 72) din 17 octombrie a.c. au fost prezentate din nou piese frumoase, unele obţinând reralizări frumoase, în timp ce altele au rămas nevândute.
Pentru cititorii pasionaţi de mărcile vechi şi perioada clasică şi postclasică am selectat câteva piese care cred că sunt reprezentative.

Din prima emisiune austriacă, un unicat de 9 kreuzer tipul III pe hârtie de mână, cu o frumoasă ştampilă ARAD 7/10, dar şi cu o frumoasă eroare - lumen alb, mare, pe scutul din stemă, în centru - a fost oferit la 50 euro, dar a realizat 150 euro. Gândiţi-vă că este o marcă considerată comună (fără acea eroare), aşa că verificaţi-vă clasoarele.

Marca de 3 kreuzer de mai sus (tot din prima emisiune) provine din primul rând deasupra clişeelor "oarbe" (care au "Crucea Sf. Andrei"). Marginea mai lată de jos a făcut ca piesa să cuprindă şi un fragment din cruce. Unicatul poartă o frumoasă ştampilă centrată, tip D, a oficiului Lugoj. Marca a făcut parte dintr-un lot de 35 bucăţi din prima emisiune, oferit pentru 100 euro, dar vândut cu 220 euro.

Marca albastră de ziare din a doua emisiune este rară circulată în Ardeal, ea fiind utilizată mai ales în Lombardia şi Veneţia. Exemplarul de mai sus, purtând o ştampilă lizibilă TEMESVÁR 30/7, are margini frumoase, cu o lăţime echilibrată pe toate laturile (se întâlneşte ceva mai rar la acest nivel). Piesa a fost însoţită de un atestat semnat de Puschmann şi a fost oferită pentru 120 euro şi vândută cu acelaşi preţ.


Iată un lot cu două blocuri extrem de rare, a căror cotă depăşeşte 5.000 de euro. Lotul a fost oferit pentru 1.400 euro, dar nu a fost vândut.

Aceasta este o adevărată raritate a filateliei clasice austriece, dar şi maghiare (şi am putea spune că nici pe români nu i-ar lăsa indiferenţi - click pentru mărire). Este vorba despre o francatură mixtă, marca de 3 kreuzer verde Austria, emisiunea 1867, împreună cu marca maghiartă de 10 kreuzer albastru, litografiată, din prima emisiune (1871), pe o scrisoare externă, expediată la Londra, via Viena, pe 30 august 1871 din Arad (ştampilă tip F - ARAD VAROS 30/8 71). Marca de 3 kreuzer a avut putere de francare în Ungaria numai până la 31 iulie 1871. De aceea, trimiterea a fost taxată cu porto de 8 kreuzer (marcat pe faţă, cu creionul roşu). Piesa are un certificat semnat de Puschmann. Ea a fost oferită pentru suma de 8.500 euro, dar nu a fost vândută.

Ştampila oficiului militar de campanie "K.K.ÖST.F.P. KRAJOVA 20/1" (din timpul Războiului Crimeii) aplicată pe o francatură de 9 kreuzer din prima emisiune (pe un fragment mic, dar ştampila rămânând completă) a fost oferită pentru 120 euro. S-a vândut cu 160 euro.

Tot din timpul Războiului Crimeii, amprenta ştampilei oficiului de campanie din Ploieşti, "K.K.ÖST. F.P. PLOESCHTI 20/6", aplicată pe un unicat de 3 kreuzer din emisiunea 1850 a fost oferită pentru 400 euro. Preţul final a fost de 750 euro.

O a treia piesă din Războiul Crimeii (unicat margine de coală de 9 kreuzer, emisiunea 1850, cu un fragment foarte mare al ştampilei oficiului de campanie "K.K.ÖST.F.P. PITESCHTI" - Piteşti) a fost oferită la preţul de strigare de 150 euro, fiind vândută cu 170 euro.

Au mai fost destule piese frumoase, inclusiv destule scrisori, câteva din Ardeal, frumoase. Nu însă deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu