Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 25 noiembrie 2013

Un exerciţiu practic, pentru cei dispuşi să înveţe

Zilele trecute, un colecţionar (sau negustor) din Turcia a vândut pe eBay un lot de 9 piese "Principatele Unite". Lotul cu pricina arăta cam aşa:


Cele nouă piese au fost toate neuzate. Lotul cu pricina a fost vândut cu 56 dolari, după 28 biduri. Cine l-a luat, să se bucure de el! Numai că lotul are probleme, în sensul că numai o parte a pieselor erau originale. Cine s-a străduit până acum să identifice corect microsemnele originalelor n-ar trebui să întâmpine nicio dificultate în a descoperi care piese sunt originale şi care nu.
Eu nu vă voi spune nimic, dar vă las la dispoziţie formularul de comentarii, pentru a vă scrie părerea şi a o argumenta. În plus, am prelucrat imaginile celor nouă piese astfel încât să puteţi vedea în mod facil caracteristicile lor.
Chiar sunt curios să vă citesc părerile..    :D

Piesa 1

Piesa 2

Piesa 3

Piesa 4

Piesa 5

Piesa 6

Piesa 7

Piesa 8

Piesa 9

În final, aş fi curios să vă aflu părerea şi asupra preţului realizat: a fost el unul corect, a ofst prea mare, sau a fost un preţ avantajos pentru cumpărător. Puteţi argumenta de ce?

Succes!

UPDATE

Răspunsul îl găsiţi aici.

11 comentarii:

  1. Buna seara, sincere salutari !
    1. plansele 1 si 2 sunt originale, pl. 1 are : a) spartura lui 6, b) A din FRANCO, alungita spre literele vecine; pl. 2 are : a) RI unite, b) vultur si bour unite
    2. pretul este avantajos pentru cumparator; pretul pentru originale este mai mare decat cel licitat
    Cu multumiri, Mihai JMS.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara,
    3, 4, 5 eu cred ca sunt false.
    Pretul este bunicel pentru ambele parti, dar cu ofertele din ultimul timp se puteau gasi piese mai interesante la banii astia.
    O seara buna,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rectific 4, 5, 6 le consider false (m-a indus in eroare numerotarea), piesele din mijloc arata suspect si in poza din licitatie.
      3 si 9 sunt si ele suspecte, dar nu ma pronunt.
      1 si 2 sunt sigur ca sunt originale.

      Ștergere
  3. 3, 4, 5 si 6 - falsuri, sunt evidente diferentele de desen la care se adauga absenta microsemnelor caracteristice.
    Cel putin una dintre marcile de 30 parale este tipar de mana (piesa 2), celelalte fiind, daca nu tipar de mana, tipar de masina tip lll ("fara puncte"), mai rare (2 in coala). Rezulta pret avantajos cumparatorului.
    Piesa 1, 6 parale autentic, tipar de masina.

    RăspundețiȘtergere
  4. Va salut domnule Max si pe toti cititorii blogului! Exercitiul propus este excelent,pacat ca lotul nu a continut si marci de 3 PAR! Si acum la subiect: 1) 6 PAR 1864 original (ma uit la spartura din cadru in dreptul literei S); 2) 30 PAR 1864 original (tip 3,verific litera A din FRANCO) 3) 30 PAR fals (litera A suspecta, R si I din SCRISOREI neunite) 4,5,6) 6 PAR falsuri (aspect general suspect) 7) 30 PAR 1862 original (aspect general ingrijit,microsemne) 8) 30 PAR putin fals (nu-mi place cu arata cadrul in partea inferioara 9) 30 PAR 1862 original Ca bani,56$ nu mi se pare mult pentru acest lot,dar nici nu este un chilipir. Evident,cele scrise sunt pareri personale,de incepator care vrea sa invete! Abia astept comentariile profu'lui!

    RăspundețiȘtergere
  5. Piesele : 1, 2, 3 și 9, ok. Restul, adică 4, 5, 6, 7 și 8 false .
    Ca și preț, personal a-și plăti, macăr pentru comparații ulterioare .
    Aștept verdictul .
    O seară bună .

    RăspundețiȘtergere
  6. O initiativa de apel la studiu filatelic care merita laudata! Recunosc, nu ma pricep la aceste piese, insa as vrea sa-mi exprim o parere (neavizata) despre piesa 1: cred ca R din Franco este putin cam prea mult stilizata, deci nu cred ca ar fi originala! Cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vă mulţumesc tuturor pentru intervenţii! Am dorit să mă conving că nu scriu degeaba, precum vorbea Noe în pustiu.
    Am să aştept weekend-ul pentru a răspunde, ca să las timp şi celor nehotărâţi încă să îşi exprime părerea (ştiu că sunt). :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara,

    Piesa 1si piesa 2 originale (tirajul 1864) celelalte piese sunt in opinia mea falsuri.
    Consider ca pretul platit a fost mare, avand in vedere ca doar 2 marci sunt originale, prezinta pete de rugina iar pretul mediu actual de vanzare pe site urile online la tirajul 1864 per marca e undeva in jur de 15 $.
    Mii de multumiri si respect pt munca dumneavoastra,
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
  9. Toate sunt falsuri ,unele mai bune altele mai proaste de aceea filatelia s văzut ,fin cauza escrocheriilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Escrocheriile şi transmiterea/vânzarea falsurilor sunt posibile din cauza lipsei de interes a colecţionarilor pentru învăţare şi pentru studiu.
      Nu sunt toate falsuri.

      Ștergere