Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 15 iunie 2012

"Favoriţi" şi "barbă" cu erori

Două loturi oferite online de un vânzător spaniol s-au dovedit a conţine, fiecare, câte o piesă interesantă. Haideţi să le vedem.

Primul lot este format din 9 piese de 50 bani "favorit" din 1869 (opt unicate şi o pereche orizontală), toate obliterate. Ştampilele nu sunt niciuna deosebite, singura lizibilă ceva mai bine fiind cea de pe perechea orizontală. Din păcate, dimensiunea scanului nu este prea mare, iar detaliile fiecărei piese se disting destul de greu, mai ales pentru un ochi nevizat. Lotul a fost vândut cu 145 dolari (4 biduri). Preţul mi-a stârnit interesul, mai ales acum, când cumpărătorii potenţiali sunt (aproape toţi) dintre cei care aşteaptă vreo "pleaşcă", numai ieftină să fie. Aşa că m-am mai uitat o dată cu mai multă atenţie la fiecare piesă în parte.
Răspunsul l-am aflat destul de repede şi mi-a fost clar că cel puţin o persoană dintre bideri a avut cunoştinţele necesare.
A doua marcă de pe rândul doi prezintă o varietate destul de rară, descrisă în Catalogul Mărcilor Poştale Româneşti (Dragomir - Surpăţeanu, 1974) la pag. 102, sub numărul 24.01 şi denumită de autor "Marele pliu" (este vorba de fapt de un transfer îndoit, vizibil destul de bine - chiar şi la această ilustraţie minusculă - pe lungimea cadrului vertical drept).
Cred că mai există o varietate, marca dreaptă din perechea orizontală are ceafa efigiei reconturată (comparaţi-o cu efigie mărcii din stânga).

A doua piesă este un bloc neuzat de nouă mărci de 10 bani "barbă", impresiune defectuoasă (1872) din marginea inferioară a colii de tipar. Piesa mă nedumereşte puţin în ceea ce priveşte aranjamentul tipurilor de bloc report, deoarece la coala model IXb (caracteristică tirajului în ultramarin), toate mărcile de pe aceeaşi coloană ar trebui să fie din acelaşi tip, ceea ce nu prea pare la coloana din dreapta (marca nr. 9 din bloc pare a fi tipul 6, conform îngroşării caracteristice a cadrului orizontal inferior; celelalte două mărci din aceeaşi coloană nu prezintă îngroşarea). De "anexă" nu poate fi vorba, deoarece aceasta nu conţine pe aceeaşi coloană decât două clişee, restul fiind câmpuri oarbe.
Din păcate, şi acest scan este mult prea mic pentru a putea distinge detalii suplimentare. Blocul a fost vândut cu 262 dolari (12 biduri), un preţ acceptabil pentru asemenea piesă.

4 comentarii:

  1. Superbe piesele Max,
    Le-am admirat cu jind...ba chiar am tras speranta... insa, cand am vazut ca urca pretul prea tare, m-am lasat pagubas. Lotul de 50 de bani sunt toate cu margini frumoase, destul de rar le gasesti intr-o asemenea stare chiar daca stampilele sunt majortatea ilizibile. Pentru blocul de 10 bani, nici nu ma asteptam sa se vanda cu mai putin, am vazut cateva piese la case de licitatii care nu erau nici pe jumatate la fel de spectaculoase si s-a vandud cam la acelasi pret.
    Vreau nu vreau trebuie sa fiu de acord cu tine, la asemenea marci nu e de asteptat o pomana, daca le vrei cu adevarat trebuie sa fi pregatit sa pui banul pe masa...asta e incercam incet sa schimbam mentalitatea, e greu oricum mai ales ptr un incepator ca mine...
    Cu deosebita stima,
    Remus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cât se ridică nivelul, cu atât cheltuiala (de fapt investiţia) devine mai însemnată. Pe bani puţini nu poţi spera să găseşti mare lucru, ăsta este adevărul. Poate că ai noroc odată, poate de două sau de trei ori, dar mai mult nu cred că merge. Piesele mai bune ajung de regulă la cunoscători, care nu prea le vor da niciodată pe nimic.
      Dar motivul pentru care eu public aceste loturi nu este de a face publicitate la cine ştie ce piese (sau vreunui vânzător - nu-i nominalizez decât pe cei care vând falsuri), ci pentru ca cititorii să poată învăţa ceva, chiar dacă nu dispun de piese.
      Din experienţă pot spune că ştiinţa te ajută mult.

      Ștergere
  2. Inca o data mi-am dat seama cat de importnat e sa cunosti ”originalul” pentru a descoperi falsul”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Marius.
      Multora li se pare ciudat, sau ceva ce ţine de extraordinar, dar nu prea este aşa. Totul este bazat pe memoria vizuală pe care o are orice persoană. Este la fel ca în cazul în care "ţii minte" chipul unei persoane. Când o revezi, o recunoşti imediat. Dar dacă întâlneşti o persoană care doar seamănă cu cunoştinţa ta, ştii dinainte că nu este aceeaşi persoană.

      Ștergere