Am mai selectat câteva piese care au mai fost oferite pe paginile de licitaţii în ultima săptămână.
1863, scrisoare simplă francată cu un unicat de 30 Parale (impresiune "de mână", 1862), expediată de la Bucureşti la Brăila. Deşi nu constituie o mare raritate, piesa este frumoasă prin aspect, fiind şi foarte bine păstrată (ceea ce nu se prea poate spune despre alte piese similare). După 16 bid-uri, piesa a fost achiziţionată pentru 201 dolari SUA.
Două piese aproape identice, care au (fiecare) şi ştampila oficiului de destinaţie. Piesele au fost achiziţionate cu 110 dolari SUA fiecare, beneficiind de 16 şi respectiv 17 bid-uri.
Iată un mandat poştal expediat în 1908 de la Giurgiu la Brăila, francat cu 2 Lei în mărci "Spic". Nu este o piesă chiar aşa de comună (drept să fiu, în opinia mea este mai rară decât oricare dintre scrisorile "Levant" de mai sus), cu toate acestea a fost achiziţionată pentru o sumă relativ modestă, cu un singur bid.
Iată un plic din care am întâlnit în ultima perioadă din ce în ce mai multe exemplare, ori similare, ori asemănătoare, cu diverse mărci cu supratipar din perioada 1918-1919 (sau fără, de genul mărcilor "Moldova"), în francaturi simple, mixte sau colorate, incluzând mărci cu diverse varietăţi ale supratiparelor (la plicul de mai sus, o marcă are BAN în loc de BANI în supratipar), toate aceste piese fiind expediate invariabil către S. Bayer la Galaţi (sau de către acesta, cu destinaţii în Franţa, Germania şi Austria). Ori s-a stricat robinetul, ori..., în fine, piesele sunt originale, dar au provenienţă filatelică. Personal nu le recomand ca investiţie.
Alte piese filatelice. De data aceasta, de fabricaţie bulgară. Este puţin probabil ca ostaşii bulgari prezenţi în Dobrogea, dar şi în unele localităţi din Muntenia, să aibă la ei cantităţi impresionante de mărci aflate în circulaţie în ţara de baştină, pe care să le oblitereze drept "suvenir". Din păcate, nefiind unul dintre obiectivele mele, nu am strâns suficiente piese cu ştampile bulgăreşti din România, ca să le pot verifica şi să-mi dau seama dacă sunt "fabricate" ulterior sau doar aplicate mai târziu, în Bulgaria, dar antedatate. Pentru că nu am văzut nici măcar o singură piesă circulată "pe bune" purtând aceste mărci.
O piesă de poştă aeriană interesantă prin destinaţie (păcat că plicul are clapa ruptă). Nu pare să fie transportată cu dirijabilul (în ciuda ştampilei de pe verso, transportatorul aerian german fiind foarte strict din punctul de vedere al ştampilelor utilizate pe astfel de corespondenţe) (click pe imagine pentru mărire).
Din seria aşa-ziselor emisiuni "neoficiale", apar cele de la Satu Mare şi Târgu Mureş, cu care se încearcă din nou păcălirea unor colecţionari de bună credinţă. Ce am văzut (la alte loturi ale aceluiaşi vânzător) este că se dau citate dintr-un articol semnat Francisc Konrad, de care ştiu relativ puţini filatelişti români. Plecând de la acest amănunt, deduc că vânzătorul nu este străin de literatura ceva mai specializată. Verificând şi calitatea imaginilor postate, acestea nu păstrează caracteristicile (tag-urile) XMP, salvate automat atât de scannere, cât şi de camerele digitale (deci imaginile au fost "alterate" într-un program de prelucrare). Pentru nicio emisiune din cele două de mai sus, vânzătorul nu oferă garanţie, ele fiind vândute "as is". Mă rog, mai apare acest poanson "Sztaray", care are valoare zero fără garanţie şi fără certificat (sau, hai să spunem, măcar un "Befund", acolo!). Nu vă recomand să achiziţionaţi aşa ceva.
Nefiind colectionar de astfel de piese si deci clar nici cunoscator, sunt un adevarat deliciu sa le privesc si sa la aud istoria asa ca multumesc de selectii si explicatii.
RăspundețiȘtergereFiecare perioadă are "deliciul" ei. Cred că voi aborda şi perioada mai recentă unde, din păcate, în afara unor erori de tipar, studiul este drastic limitat pentru că nu prea s-a ocupat nimeni şi de partea "tradiţională" a emisiunilor recente.
RăspundețiȘtergereAcum, este o vorbă: pofta vine mâncând!