Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 9 februarie 2011

Mă poate ajuta cineva?

Tot umblând prin licitaţii, am dat de o piesă care m-a pus în încurcătură. Este vorba de o marcă aproape banală, dar ştampila pe care o poartă mi-a atras atenţia:


De câţiva ani încerc să ţin o evidenţă a ştampilelor obliterante întâlnite pe mărci, anterior anului 1920. Dar acest tip de ştampilă nu l-am mai întâlnit: cerc dublu, două acante pe diametrul orizontal, cu inscripţia FELD-POST urmată de un spaţiu. Ultima "sursă" consultată este excelentul articol semnat Dan Simion Grecu (Philatelica.ro nr. 1, pag. 8-14), care nu menţionează acest tip de ştampilă. Ştiu din experienţă că mărcile ocupaţiei germane au beneficiat de multe ştampile aplicate de complezenţă, unele chiar "inventate" se pare (dacă mai ţin bine minte, prof. George Morărel este autorul unui articol în revista Filatelia, chiar pe această temă).

Nu sunt un mare specialist al domeniului (ţineţi minte: cel ce afirmă că ştie tot este un mare mincinos). Ceea ce mă interesează este dacă acest tip de ştampilă este menţionat în vreo sursă şi dacă a fost întâlnit pe corespondenţe (fie ele francate sau nefrancate).

Mă poate ajuta cineva?

2 comentarii:

 1. http://www.vision.net.au/~pwood/may05.htm

  în josul paginii

  scrie ceva aici despre o ştampilă identică. Articolul este cred din Noua Zeelandă!

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunteţi o comoară la casa omului! Mulţam fain!
  Într-adevăr, s-ar putea să-mi explic de ce nu am mai întâlnit acest tip de ştampilă: se pare că oficiul de campanie care a utilizat-o nu prea s-a aflat în România, ci tocmai în cealaltă parte a Europei.
  Deci (cel mai probabil), am mai întâlnit încă o piesă obliterată de complezenţă.
  Dacă are cineva date suplimentare, fac cinste!

  RăspundețiȘtergere