Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 26 februarie 2011

Câteva piese

Fac din nou câteva semnalări ale unor piese pe care le consider de interes, văzute în ultimele zile.


1867, valoarea mare a emisiunii Levantului austriac (primul tiraj - aşa-numitul «Grober Druck», un frumos unicat de 50 Soldi neuzat, cu guma originală, dar şi cu un "abklatsch" pe verso.

Întrebare: care credeţi că ar fi cea mai potrivită echivalare în limba română a termenului german "abklatsch"?


Aceeaşi emisiune, valoarea de 15 Soldi în bloc de patru, obliterat la oficiul consular din Galaţi, 11 august 1868. Utilizarea valorii de 15 Soldi dneotă lipsa valorii de 50 Soldi la acelaşi oficiu. O piesă mai puţin comună, în ciuda faptului că o marcă este deteriorată la colţ.


Din nou Levantul austriac, valoarea de 3 Soldi cu obliterarea Sulina, 17 octombrie 1874. La acea dată, oraşul aparţinea încă Imperiului Otoman.


O corespondenţă redirijată cu refrancare (dând naştere unei francaturi mixte): 1931, Filipovo (Iugoslavia), expediată la Reşiţa, de unde este redirijată înapoi în ţara vecină, la Apatin, fiind francată cu o marcă de 10 Lei. Mai rar întâlnită o astfel de francatură, chiar dacă este aşa de târzie.


Carte poştală sovietică cu francatură suplimentară pentru recomandare, 1946. Interesantă este eticheta, care indică pentru Tchernovizi (fostul Cernăuţi românesc) recomandata cu numărul 461 în iulie!
Ce-a fost săracul Cernăuţi în anii 1925-1935 (cu zeci de mii de corespondenţe înregistrate anual) şi ce ajunsese în 1946!... Oamenilor le era frică să mai scrie (cei care încă nu fuseseră deportaţi)...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu