Făcând "săpături" pe net (dar şi la îndrumarea unor colecţionari bucureşteni) am dat peste proiectul unei hotărâri de guvern promovate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, unde am găsit documentul în cauză.
Ce spune propunerea? Pe scurt, o redau mai jos.
Hotărâre de Guvern
privind aprobarea fuziunii prin absorbţie a Societăţii Comerciale “ROMFILATELIA” – S.A.,
ca filiala a Companiei Naţionale “Poşta Română” – S.A.
În temeiul art.108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul Romaniei adoptă prezenta hotărâre.
Art.1. Se aprobă fuziunea prin absorbţie a Societăţii Comerciale “ROMFILATELIA” – S.A., infiinţată prin Hotărârea Guvernului nr.42/2004 privind infiinţarea Societăţii Comerciale “ROMFILATELIA” – S.A., ca filiala a Companiei Naţionale “Posta Română” – S.A., cu modificările şi completările ulterioare, care işi incetează activitatea, de către Compania Naţionala “Poşta Română” – S.A., infiinţată prin Hotărârea Guvernului 371/1998 privind înfiinţarea Companiei Naţionale “Poşta Română”- S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome “Poşta Română”, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.2. Compania Naţionala “Poşta Română”, corespunzator obiectului său de activitate, se subrogă in toate drepturile şi obligatiile decurgând din raporturile juridice cu terţii ale societăţii comerciale prevăzute la art.1 cu care a fuzionat prin absorbţie, inclusiv in litigiile aflate pe rolul instanţelor judecatoreşti in care aceasta este parte.
Art.3. (1) Predarea – preluarea activului şi pasivului de către Compania Naţională “Poşta Română” – S.A. de la Societatea Comercială “ROMFILATELIA” – S.A., care işi incetează activitatea, se face pe baza de protocol, incheiat provizoriu in termen de maxim 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotărâri.
(2) Protocolul de predare- primire prevăzut la alin.2 va căpăta caracter definitiv în urma auditării situaţiilor financiare şi inventarierii patrimoniului, ce va avea loc în termen de maximum 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Art.4. (1) Personalul Societăţii Comerciale “ROMFILATELIA” – S.A. va fi preluat de către Compania Naţionala “Poşta Română” – S.A. in cadrul direcţiei FABRICA DE TIMBRE, incepând cu data intrării in vigoare a prezentei hotărâri.
(2) Până la preluarea efectivă salariatii ROMFILATELIA vor avea aceleaşi drepturi salariale.
(3) In cadrul direcţiei Fabrica de Timbre va funcţiona Comisia filatelică, organism cu atribuţii în domeniul timbrelor şi efectelor postale.
(4) Componenţa, atribuţiile şi modul de funcţionare ale Comisiei filatelice se aprobă prin ordin al Ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Art. 5. Ca urmare a preluării activităţii S.C. ROMFILATELIA S.A., Compania Naţională Poşta Română va proceda la modificarea actelor constitutive în mod corespunzător.
Art. 6. La data intrării în vigoare a prezentei Hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr.42 din 22 ianuarie 2004 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale ROMFILATELIA S.A. ca filială a Companiei Naţionale POŞTA ROMÂNĂ S.A. publicată în Monitorul Oficial al României nr.83 din data de 30 ianuarie 2004.
PRIM MINISTRU
EMIL BOC
Textul propunerii legislative respectă documentul original, pe care îl puteţi descărca, pentru consultare şi de aici (format PDF).
Pentru cei ce sunt mai puţin informaţi cu privire la activitatea Romfilatelia, ţin să precizez că în cursul lunii octombrie 2010, Agenţia de Reglementare în Comunicaţii s-a gândit (ce-i drept, cu o întârziere de peste şase ani!) să ducă la îndeplinire sarcina ce-i revenea prin Hotărârea Guvernului nr. 42/2001 (şi care ar fi trebuit făcută în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acelei hotărâri), respectiv emiterea unor norme privind punerea şi retragerea în/din circulaţie a timbrelor şi efectelor poştale (documentul îl puteţi descărca spre consultare de aici).
Fără îndoială, întârzierea de peste şase ani în emiterea acestor norme ar avea directă legătură (afirmă unele surse) cu intervenţiile făcute de directorul general al Romfilatelia, dna Cristina Popescu. Că este aşa sau nu, aţi putea judeca şi singuri, lecturând un alt document, respectiv un fel de "contestaţie" realizată de Romfilatelia la iniţiativa organismului de reglementare, document depus la secretariatul legislativului. Îl puteţi descărca spre consultare de aici. Eu unul nu comentez pe marginea documentului cu pricina, ceea ce nu înseamnă că cititorii nu pot face asemenea comentarii.
Deoarece proiectul hotărârii de guvern se află în dezbatere publică, orice persoană este invitată să îşi exprime punctul de vedere şi în scris, prin poşta electronică, eventualele mesaje putând fi expediate pe adresa:
propuneri@mcsi.ro.
Chiar sunt curios să vă aflu opiniile.
Pacat ca marea parte a celor ce cunosc blogul dumneavoastra va spun comentariile doar prin viu grai (la actualul sau la alte articole). Cred ca ar fi fost interesant pentru cititorii ca mine de citit si alte pareri.
RăspundețiȘtergereEu pot comenta doar ce am simtit pe propria piele deoarece am incercat entuziast sa continui sa cumpar marcile noi (ma refer la emisiunea clasica, doar timbrele sau doar blocul daca timbrele au aparut in bloc, fara spolieri gen emisiuni speciale?!, blocuri de 4, coli, albume,etc). Chiar si asa, cand am vazut programul pe anul acesta de pe site m-am ingrozit si am zis ca totusi nu pot cumpara timbre "liberia style". Liberia care apare ca exemplu in contestatia de la Romfilatelia. Deci gandul meu nu a fost prea departe de adevar. Sa nu mai zic de valorile de 8L pentru un timbru, valori care nu au nicio treaba cu realitatea. Si nici cu posta romana care inca trimite ulcioare din 2005 in toate zarile.
Una peste alta e doar un proiect. Cand va fi pus in practica, daca va fi, nu se stie. Ce va fi cand revin la guvernare cei ce au creat monstrrtuozitatea iar nu se stie. Vorbim de o firma de stat si cred ca e clar ca daca se schimba ceva nu se va schimba prea repede. Ce se va intampla cu directorii si cei care au condus departamentele Romfilatelia? Daca vor ramane atunci timpul de sesizat modificari se va dubla. Si tot asa. Plus ca intotdeauna exista ceva ce se poate face si mai prost. Pentru ca macar la calitatea timbrelor nu cred ca sunt multe de obiectat. Si mai sunt si alte aspecte pozitive, lucid cred ca trebuie vazut totul cu plus si minus. Ne vom intoarce la anii 1990 calitativ cu anul 2005 cantitativ si cu acelasi dispret pentru clienti ca cel din 2010? Nu m-ar mira f. tare nici chiar asta.
Contestatia Romfilatelia nu e chiar prost facuta (desi nu sunt expert, nu e domeniul meu) si a gasit si destule bube in proiect totusi pentru un filatelist as spune ca e jignitoare. Suna ca o justificare de furt pe alocuri. Pacat, se putea mai mult.
Mulţumesc pentru reacţie. Ea nu este singulară dar, din păcate pentru restul cititorilor, nu au fost făcute în scris.
RăspundețiȘtergereConform proiectului, salariaţii ar urma să treacă în subordinea Fabricii de Timbre. Acum, nu prea ştiu cum se va face acest lucru. Romfilatelia a fost şi este în continuare (până la potenţiala desfiinţare) o gaură neagră din punct de vedere financiar. Până în 2004, actuala activitate era desfăşurată de mult mai puţini salariaţi, fără o droaie de directori, şefi şi şefuleţi (numai neplătindu-se salariile actuale s-ar face o economie substanţială). Ce a răsuflat de acolo este că directoarea îşi "aproba" bonusuri exorbitante, ca să nu mai vorbim de toate "protocoalele" care nu urmăreau creşterea vânzărilor, ci numai întreţinerea unor relaţii cu diverse persoane sus-puse (poate, odată cu preluarea patrimoniului, îi va trece cuiva prin cap să verifice şi "realitatea şi oportunitatea" acestor cheltuieli, după cum spune legea).
Calitatea mărcilor nu era o problemă, într-adevăr, ci modul în care erau "corelate" nominalele cu adevăratele necesităţi poştale, precum şi adevăratul fluviu de tot felul de combinaţii.
Odată cu eventuala preluare a salariaţilor de către Fabrica de Timbre, probabil că anturajul actualei şefe (pe care nu prea o înghit cei de la Poştă, spun gurile rele) va dispărea din peisaj. Odată pentru că sunt persoane "prea mândre" pentru a se subordona unor... simpli poştaşi, a doua oară pentru că (din ce spun aceleaşi guri rele) nivelul profesional nu prea excelează (în mod sigur, sunt perfect paraleli cu filatelia). Mi-ar părea tare rău ca Poşta să piardă însă un artist ca Mişu Vămăşescu, machetator şi artist deosebit (şi, din câte am înţeles de la câţiva colegi, un om integru).
Legat de acea contestaţie, într-adevăr se pare că Romfilatelia a beneficiat de consultanţa unei firme de avocaţi acuzată în trecut că ar fi facturat acestui client sume trase de păr. Dar, pentru un filatelist (chiar aflat mai la începutul pasiunii) multe justificări sunt adorabil de stupide (poţi să fii cel mai bun avocat din lume, dacă n-ai de-aface cu filatelia nu poţi să emiţi decât postii ca acelea).