Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Despre metodica studiului (28)

Episoadele anterioare pot fi citite aici: episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4, episodul 5, episodul 6, episodul 7, episodul 8, episodul 9, episodul 10, episodul 11., episodul 12., episodul 13, episodul 14, episodul 15, episodul 16, episodul 17, episodul 18, episodul 19, episodul 20, episodul 21., episodul 22, episodul 23, episodul 24, episodul 25, episodul 26, episodul 27.

Veşnicul fals al mărcii de 30 bani "Bucureşti I"

Recent am avut din nou ocazia să asist la o licitaţie pe eBay pentru achiziţionarea unui exemplar neuzat al mărcii de 30 bani din emisiunea "Bucureşti I". Mie mi-a sărit în ochi chiar de prima dată că piesa oferită era un fals nu prea reuşit, dar nu aceeaşi părere au avut amatorii care, iată, pentru a nu ştiu câta oară, înghit pe nemestecate astfel de producţii.

Acesta este falsul cu pricina, relativ uşor de recunoscut (o spun eu, nu şi amatorii care se înghesuie la aşa ceva dând dovadă de o crasă ignoranţă) după aspectul efigiei şi modul de realizare a liniilor de haşură (grosimea lor este variabilă, ca şi spaţiile albe dintre ele). În plus, lipsesc cele trei microsemne caracteristice de bază. Ca fapt divers, falsul a fost vândut de persoana cu ID-ul docnick cu 44 dolari după 11 biduri (cu banii aceştia se puteau achiziţiona două-trei litografiate originale...).
Marca de 30 bani Bucureşti I este una rară în stare neuzată. Mai ales atunci când are aspectul falsului, cu centrare bună şi margini late. Fie vorba între noi, lăţimea marginilor ar fi trebuit să dea imediat de gândit amatorilor, deoarece spaţiul dintre clişee este mic şi practic nu permite asemenea spaţii albe late.

Am căutat prin clasoare câteva exemplare cu ştampile mai slabe (pentru că habar n-am unde am pus clasorul cu neuzate) şi am scanat la aceeaşi scară cu falsul două piese. Le puteţi vedea mai jos.


Acum faceţi comparaţia falsului cu aceste două piese uzate: e clară diferenţa între gravura efigiilor. Apoi, dacă sunteţi atenţi, realizaţi că falsul are parcă mai mult "alb" - grosimea liniilor albe parcă este ceva mai accentuată. Comparaţi şi forma şi poziţia în cartuşul inferior a inscripţiei 30 B • POSTA •30 B. Şi acestea diferă în mod vizibil.

Pentru a vă veni în ajutor, am indicat prin săgeţi, pe al doilea exemplar, poziţia microsemnelor de originalitate ale clişeului:

Enumerându-le de la stânga la dreapta, acestea sunt următoarele:

1. Cadrul exterior prezintă întotdeauna o pată în colţul stâng superior, care se uneşte cu colţul cartuşului rozetei.

2. Litera R din ROMANIA are întotdeauna piciorul vertical mai scurt la bază.

3. Prima haşură albă din dreapta, în triunghiul drept superior, se termină jos cu un cârlig.

Orice piesă care nu prezintă aceste microsemne devine una discutabilă, cu mari şanse să fie un fals.

©2011-2013 Max Peter. Preluarea prezentului articol nu se poate face decât în baza unui acord scris.

4 comentarii:

  1. Buna seara. Aveti o multime de articole interesante pe acest blog. Va deranjez cu o mica rugaminte, nu sunt un mare cunoscator de timbre dar printre timbrele vechi am unul care nu stiu exact ce este cu el. Carol 5 bani, varianta dantelata. Nelamurirea este ca nu stiu daca e varianta rose sau vermillon (facand comparatie cu varianta rose de la 5 bani nedantelat pare a vermillon). Aveam nevoie de un specialist care sa ma ajute si cred ca dvs sunteti cel mai in masura. Se poate sa va trimit niste poze? Daca da, poate imi lasati o adresa de mail. Multumesc. Radu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare rău, aprecierea unei nuanţe nu poate fi făcută după o fotografie digitală, care poate apărea în cinci feluri pe trei monitoare. Pentru o asemenea piesă este nevoie de o expertiză "la vedere", care să se încheie cu eliberarea unui certificat (mai ales pentru un asemenea timbru). Eu, unul, însă, nu efectuez expertize.
      Vă puteţi adresa Federaţiei Filatelice (au adresa de mail pe pagina de internet). Trebuie să ţineţi cont de faptul că o expertiză vă poate costa chiar şi 2% din valoarea de piaţă a piesei "bune", asta poate însemna câteva zeci de euro, lejer, chiar dacă piesa în cauză nu are nuanţa scumpă.

      Ștergere
  2. De cand tot zic sa iau seria asta de articole, la citit cap-coada...
    Am rasfoit-o putin, si merita.

    Dragos N

    RăspundețiȘtergere