Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 22 noiembrie 2013

David Feldman, un "regal" ratat

Este vorba despre licitaţia desfăşurată cu două luni în urmă (în septembrie), manifestare care s-a lăsat cu multe laude (am mai scris despre acest lucru), dar pentru zona de interes românească (mă refer strict la marca românească clasică) a fost un mare fâs. Niciuna dintre piesele importante nu a fost vândută, în ciuda faptului că nu au lipsit rarităţi din prima emisiune Cap de bour.
O a doua observaţie pe care îmi permit să o fac se referă la calitatea ilustraţiilor postate în catalogul online. Concluzia la care am ajuns este că firma elveţiană ar trebui să-şi caute o altă persoană care să le lucreze scanurile. După ce că imaginile postate în catalogul de pe site-ul companiei sunt cel mai adesea meschin de mici, prelucrarea acestora a lăsat de dorit (mai ales în privinţa culorilor).

Am să fac o prezentare a pieselor româneşti vechi, bazată în principal pe catalogul licitaţiei.

Unicat obliterat de 27 parale din prima emisiune, purtând ştampila JASSY MOLDOVA 18/9. Marca este semnată de experţii Bloch şi Diena şi este însoţită de un certificat din 2007 semnat de expertul francez Roumet. Preţ de strigare: 10.000 euro. Nevândută.

Unicat de 27 parale obliterat FOKSCHANI MOLDOVA 6/9 albastră, prezentând şi o linie trasată cu creionul roşu. Piesa este însoţită de un certificat semnat de Brun. Preţ de strigare: 7.000 euro. Nevândută.

Unicat obliterat, cu margini mari, al mărcii de 54 parale, cu ştampila albastră FOKSCHANI MOLDOVA 9/9. Poartă semnăturile experţilor Schlesinger, Bühler şi alte câteva, fiind însoţită de certificate semnate de Pfenninger şi Roumet. Preţ: 3.000 euro. Nevândută.

Unicat obliterat de 54 parale, cu margini mici şi o subţiere uşoară. Ştampilă albastru verzuie GALATZ MOLDOVA. Înscrisă în inventarul lui Heimbüchler. Preţ de strigare: 1.000 euro, dar nevândută.

Unicat de 54 parale pe scrisoare (click pentru mărire), cu margini foarte mari, obliterare roşie JASSY MOLDOVA 3/10. Scrisoarea a fost reparată pe faţă (a avut adresa ştearsă). Ex Burrus (1962, lot 191), Hassel şi Tomasini. Certificat semnat de Heimbüchler. Preţ de strigare: 15.000 euro. Nevândută.

Unicat de 54 parale pe fragment, cu ştampilă albastru verzuie DOROHOJ MOLDOVA 24/10 şi parţial ştampila pentru recomandate RECEPISSE. Pe fragment se disting mai multe semnături ale unor experţi cunoscuţi:  Gilbert & Köhler, A. Diena, W. Balasse. Certificat semnat de Heimbüchler. Preţ de strigare: 20.000 euro. Nevândută.

Unicat de 54 parale cu margini late pe fragment mic, cu ştampila completă ROMAN MOLDOVA, foarte rară. Semnată de G. Bolaffi & A. Diena. Certificat Heimbüchler. Ex Mondolfo (1966), Tomasini. Preţ de strigare: 20.000 euro. Nevândută.

Unicat de 54 parale pe un fragment mic, dar cu ştampilă completă TEKUTSCH MOLDOVA 18/8. Poartă semnăturile experţilor Köhler & G. Bolaffi şi este însoţit de certificate semnate de Fulpius şi Heimbüchler. Ex Tomasini.

Unicat de 108 parale cu margini întregi, pe scrisoare recomandată expediată de la JASSY MOLDOVA 24/10 la Galaţi. Una dintre cele numai 30 de scrisori cunoscute. Poartă semnăturile experţilor Giulio Bolaffi, A. Bolaffi, A. Diena şi S.Sorani. Scrisoarea este însoţită de certificate semnate de Giulio Bolaffi, A. Diena şi Heimbüchler. Ex John Lek (1959) li Tomasini (1969). Preţ de strigare: 70.000 euro. Nevândută.

Unicat de 108 parale cu margini mari pe fragment, cu ştampila completă GALATZ MOLDOVA 6/9. Semnată de Giulio Bolaffi, A. Diena şi însoţită de certificate aliberate de Fulpius şi Hunziker. Ex Caspary (1957), Hassel (1959), Tomasini (1969), D.Feldman (2006). Preţ de strigare: 15.000 euro. Nevândută.

Ştraif orizontal de patru mărci de 40 parale din a doua emisiune, purtând două ştampile albastre clare BAKEU MOLDOVA 16/5. Preţ de strigare: 2.600 euro. Nevândută.

Aceasta este una dintre cele mai rare mărci din Europa: 80 parale roşu pe hârtie subţire, albăstruie, neuzat, cu gumă originală. Certificată de A. Diena şi de Heimbüchler. Acesta din urmă menţionează în certificat că piesa NU ESTE pe hârtia "normală" cu nuanţa albăstrui-liliachie (care este enorm de rară, numai trei exemplare cunoscându-se), ci pe o hârtie cu nuanţa albăstrui-verzuie, necatalogată de nicio lucrare de specialitate (şi care etse şi mai rară!!!). Este posibil ca această piesă să fie SINGURA cunoscută pe acest tip de hârtie. Marca de 80 parale pe hârtie albăstruie neuzată este mai rară decât marca de 81 parale neuzată din prima emisiune (mai mulţi experţi o clasifică drept cea mai rară marcă clasică românească). Această piesă a făcut parte din colecţia Tomasini. Preţ de strigare: 40.000 euro. Nevândută.

Scrisoare superbă cu un unicat de 80 parale pe hârtie albăstruie cu margini excepţionale, expediată de la Galaţi la Iaşi. Certificat Heimbüchler şi semnături ale mai multor experţi. Preţ de strigare: 34.000 euro. Nevândută.

Pereche orizontală neuzată de 80 parale pe hârtie albă, cu gumă originală, prezentând impresiunea unui al treilea clişeu între cele două mărci (impresiune dublă). Este o piesă unică, ex. col. Rothschild. Preţ de strigare: 6.000 euro. Nevândută.

Au mai fost câteva scrisori din a doua emisiune, din care s-au vândut vreo două (nivel de preţ - în jur de 1.000 euro). Fără cuvinte.

8 comentarii:

  1. Salutare Max,
    Parerea mea este ca in materie de catalogare/expunere si promovare cei de la Corinphila dau clasa momentan tuturor caselor de licitatie. Toate cataloagele (ce vizeaza marci romanesti) emise de catre Corinphila arata exceptional, si constituie un bogat material bibliografic, acestea ar trebui sa fie dupa parerea mea un material nelipsit din bibliotecile filatelice medii si avansate.

    Pentru colectionarii care le-au ratat exista o veste buna, prin bunavointa celor de la Corinphila, cataloagele in format PDF pot fi descarcate online. Ca si repere ar fi "The Cornelia Collection" 1 si 2 (2007), "The 'Moldau' Gran Prix International Collection" 1, 2 si 3 (2010-2013) fiind cele mai spectaculoase. Orice completare este de bun augur.
    Multmesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Remus, Feldman este încă deţinătoarea marii majorităţi a recordurilor în materie de filatelie. Până va ajunge să o egaleze, Corinphila cred că mai are de muncit. Eu mă interesez şi de mărci străine, nu numai de cele româneşti. Acolo situaţia este cu totul alta, să ştii.
      Frumuseţea nu este la cele câteva cataloage, ci la celebrele "EDITION D'OR" editate de Corinphila, dacă este să vorbim de literatură (şi care cuprind câte o mare colecţie, inclusiv piese care nu au fost prezentate în licitaţiile lor).
      Cataloagele care se pot descărca în prezent au, din păcate, toate imaginile la rezoluţie foarte proastă, practic sunt inutilizabile la mărire. Sunt însă bune pentru descrieri.

      Ștergere
    2. Buna seara,

      Chiar as fi curios daca in ultimi 2-3 ani s-a vandut vreo piesa romaneasca la un pret mai mare de 15.000 - 20.000 eur (pe la 6000-7000 cred ca am vazut si eu ceva vanzari).
      Consider ca este mult mai rentabil sa deti piese cu pret de MAXIM 2.000 eur, sunt mult mai "lichide".

      @Remus
      Excelent pontul cu materialele de pe Coriphila, am de lucru cel putin 2 zile cu ce am gasit pe site. Multumesc.

      Weekend placut,
      Dragos N

      Ștergere
    3. Bună seara,
      Da, au fost câteva (nişte francaturi splendide la litografiate, dacă îmi aduc aminte bine).
      Această problemă ţine de existenţa unor colecţii în formare (dar la înalt nivel). Întâmplarea a făcut ca cel mai serios "concurent" al lui Heimbüchler, britanicul Hackmey, să-şi fi "încheiat" seria achiziţiilor grele la licitaţia David Feldman din 2007 (celebrul ziar "Zimbrul şi vulturul", plus alte câteva unicate şi piese de excepţie). De atunci, el n-a mai cumpărat piese importante. Nu există nici alt colecţionar de talia lui (nu ştiu cine are puterea financiară să bage în aşa ceva sute de mii de euro). Pe de altă parte, au fost colecţii care au început să se desfacă (cum este colecţia Heimbüchler de exemplu), fără să apară alţi amatori de acelaşi calibru.

      Ștergere
  2. Salut Dragos,

    Ma bucur ca postarea mea ti-a fost de ajutor! Sper sa te bucuri de ele, si eu le mai rasfoiesc din cand in cand desi le-am vazut de o groaza de ori.Daca nu reusesti sa le gasesti in format PDF scrie-mi pe privat si rezolv sa ti le trimit.
    Legat de intrebarea ta, asa cum a precizat Max, exista piese romanesti ce s-au vandut anul acesta cu sume considerabile. Max a prezentat pe blog chiar una dintre ele http://3.bp.blogspot.com/-xwPT8xS59H4/Uk8NfDNAuOI/AAAAAAAAWkw/LLXVe4EE_JY/s1600/cor-1717-1-20000-CHF---20000-CHF.jpg

    Suma de adjudecare 20000 franci elvetieni dupa ce piesa a fost trimisa la "retur" :)) Ascultam licitatia live cand un domn din sala i-a atentionat pe organizatori ca totusi ar dori sa o achizitioneze.

    Max, mentionai de colectia de francaturi la litografiate; sa fie oare vorba despre colctia prezentata in articolul acesta? http://romanianstampnews.blogspot.ro/2012/05/colectie-deosebit-de-frumoasa-de.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu Remus, am spus că este vorba de francaturi. Nu am scris despre ele, mai ţin şi pentru mine anumite informaţii. Altfel când voi termina catalogul nu va exista nicio chestie nouă în el.

      Ștergere
    2. Astept cu nerabdare sa vad o lucrare de calitate, romaneasca 100%. Chiar se simte nevoia.
      Daca perioada clasica face obiectul lucrarii sper sa ma aveti in vedere cu un exemplar.

      Daca imi permiteti, un sfat, nu faceti rabat la calitatea printului. Daca socotelile nu permit publicarea in format carte (de calitate), mai bine il scoateti in format electronic.

      Primul catalog pe care l-am cumparat a fost cel de la zimbrul carpatin, primul volum. Am nimerit prima editie a lucrarii (coperti albastre), era sub orice critica, am fost obligat sa il returnez. Ulterior am achizitionat a doua editie (coperti verzi) si este ok, insa prima impresie ramane...
      Am mai vazut pe diverse site-uri niste cataloage scoase in Romania, dar din pacate majoritatea sunt tiparite execrabil, ca material de comparatie sunt inutile.
      Bine, pentru mine partea de cote de pret pica pe locul doi, sunt genul care urmareste piata nu ma iau dupa cote de catalog (nu spun ca sunt inutile, nici vorba, mai ales pentru vanzatori constituie un reper important).

      @Remus
      Am gasit niste imagini extraordinare cu piesele, imi permit sa vad si "cat purta la pantof Carol I". Eu le iau in format .jpeg, permit zoom mult mai mare. La .pdf rezolutia este redusa. Multumesc inca o data.

      Dragos N

      Ștergere
    3. Să fim sănătoşi şi vom vedea după aceea. Nu reuşesc să mă pun de acord cu unul dintre colaboratori deocamdată. Şi eu urmăresc în primul rând calitatea, chiar dacă versiunea finală va fi numai electronică.

      Ștergere