Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

vineri, 5 aprilie 2013

Carnete maghiare pentru economii poştale

Luna trecută v-am prezentat câteva carnete austriece de economii poştale care au fost imprimate bilingv (în germană şi română), fiind destinate pentru utilizare în Bucovina austriacă.
În Ardeal şi Banat au circulat formulare poştale asemănătoare, dar tipărite şi utilizate de către poşta maghiară.
Îi promisesem cuiva că voi publica câteva exemple şi nu vreau să fiu luat drept neserios. Vreau să mă achit de promisiune.

Formular din 1886, având marcă fixă de 5 kreuzer în modelul pus în circulaţie la mărci poştale începând cu 1874.

Formular din 1900, având marcă fixă de 10 fillér în modelul utilizat la cărţile poştale.

Formular din 1912, asemănător cu cel emis în 1900, dar la marca fixă cifra valorii nominale este mai înaltă cu circa 0,5 mm.

Nu îmi aduc aminte să fi văzut aceste formulare şi circulate, dar există mai mult ca sigur (în mod cert ele sunt mult mai rare decât cele neutilizate).

2 comentarii:

  1. Ca şi cele româneşti de dinainte de război dar si din perioada RPR, odată ce erau completate cu timbre asemănătoare, de obicei unul pe lună, se preschinbau la CEC cu un carnet cu aceeasi valoare. Nu cred ca existau "circulate".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mă feresc de afirmaţii categorice, pentru că am luat de mai multe ori plasă, au apărut piese din care nu credeam să văd vreodată. M-am mulţumit numai să afirm că nu am văzut circulate (cine ştie ce arhivă o exista pe undeva...) :)))))

      Ștergere