Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 16 octombrie 2014

Socoteala de-acasă nu-i tot una cu negustoreala din târg

Urmărind în permanenţă licitaţiile, uneori dai peste situaţii care te fac să-ţi mişti colţul buzelor, sub forma unui zâmbet uşor.
Este adevărat, în prezent pe piaţa filatelică se pare că sunt mai mulţi "investitori" decât colecţionari şi acest lucru se cam vede, mai ales atunci când în discuţie se află mărcile primei emisiuni Cap de bour din Moldova.

La vânzarea cu numărul 25 la preţuri fixe a casei franceze Behr Philatélie (şi care mai activează şi sub numele de Drouot 18) au fost oferite mai multe exemplare din prima emisiune, vândute anterior de către casa elveţiană Corinphila ori care au trecut şi pe la alte case de licitaţie. Evident, preţurile solicitate de casa franceză au fost mult mai mari decât cele cu care s-au vândut în licitaţiile anterioare, constituind o mişcare practicată frecvent de aşa-zişii investitori, în fapt o acţiune comercială foarte apropiată ca formă cu activitatea speculatorilor pe bursă.

Acesta este motivul datorită căruia informaţia referitoare la mişcarea pe piaţă a unor piese are însemnătate în evaluarea justă a valorii acestora. Deoarece una este ca piesele să fie achiziţionate de colecţionari şi alta este ca ele să fie comercializate către şi între negustori, în speranţa realizării unui profit rapid (o rată a profitului de 20% pe an se obţine greu din altă activitate, cu condiţia să şi dispui de fondurile respective).
Dar mai apare un aspect: preţul mai mare cu care este oferită o pisă la un moment dat (în comparaţie cu preţul realizat cu câteva luni înainte) are rolul şi de a influenţa sentimentul potenţialului amator. Tocmai din această cauză informarea poate constitui un ajutor de nepreţuit.

Am făcut o comparaţie a ofertei casei Behr în momentul începerii vânzărilor cu cea cuprinzând piesele rămase nevândute şi care în prezent sunt oferite cu un rabat de 20% faţă de preţurile iniţiale.

Piesă de 27 parale pe fragment, oferit iniţial la 15.000 euro. În prezent nu mai se află la vânzare, dar pagina casei franceze nu menţionează dacă piesa a fost vândută sau retrasă de proprietar.

Unicat de 54 parale oferit iniţial cu 5.000 euro, nevândut şi disponibil în prezent pentru 3.500 euro.

Încă un unicat de 54 parale aflat în aceeaşi situaţie ca piesa precedentă, disponibil tot pentru 3.500 euro.

Aceasta este piesa care m-a făcut să zâmbesc. Ea a fost vândută în mai a.c. la Corinphila cu 22.000 franci elveţieni, fiind oferită în septembrie de casa Behr la 48.000 euro. Ea a rămas nevândută şi este disponibilă în prezent pentru suma de 37.000 euro.

Unicat de 108 parale oferit iniţial la preţul de 17.000 euro. El a rămas nevândut, fiind în prezent disponibil la acelaşi preţ (rabatul de 20% se pare că nu a fost acceptat de proprietarul piesei).

Fragment mare de scrisoare purtând un unicat de 108 parale, oferit în vânzarea iniţială la un preţ de 30.000 euro.
Piesa nu mai apare la vânzarea de "solduri", dar nici nu se precizează dacă piesa în cauză a fost vândută sau a rămas nevândută, fiind retrasă de proprietar.

Consider necesară o atenţionare la finalul articolului: din motive independente de voinţa mea, culorile pieselor din fotografiile postate pot diferi de culorile reale ale acestora.

2 comentarii:

  1. Se pare că subiectul "Cap de Bour" este mereu atractiv pentru filatelişti. Cel mai recent exemplu este articolul de pe blogul lui John Apfelbaum. Cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că este doar o întâmplare. Eu aveam programat mai demult articolul despre vânzarea de la Behr. Cei de la Apfelbaum au nişte rupturi pe care se chinuie de mai mult timp să le mărite şi îşi mai fac publicitate prin intermediul blogului.

      Numai bine!

      Ștergere