Ca urmare a punctelor de vedere exprimate de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile inclusiv după expirarea datei limită iniţiale de transmitere a propunerilor, Ministerul Culturii prelungește durata perioadei de consultare publică având ca subiect proiectul Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii și Patrimoniului Național pentru perioada 2014-2020.
Noul termen până la care pot fi comunicate propunerile, sugestiile, opiniile având valoare de recomandare privind documentul supus consultării, este 02 august 2013.
Recomandările pot fi transmise, exclusiv în scris, pe adresa Ministerului Culturii din B-dul Unirii nr. 22, Sector 3 - București, on-line prin înregistrarea ca user la adresa http://www.umpcultura.ro/forum/ sau pe fax la nr. 021.222.84.79.
Calendarul acţiunilor de validare a proiectului Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii și Patrimoniului Naţional pentru perioada 2014-2020
- perioada de transmitere, în scris, a propunerilor se prelungește cu 13 zile, până la data de 02 august 2013
- până la data de 14 august 2013 se vor include propunerile transmise în scris, în textul proiectului Strategiei și se va posta pe site-ul instituţiei noua variantă.
- la data de 20 august 2013, la o oră ce va fi comunicată în timp util, Ministerul Culturii organizează ședinţa publică având ca temă proiectul Strategiei cu discutarea punctelor de vedere exprimate exclusiv în scris, rămase divergente
- la data de 29 august 2013, Ministerul Culturii va organiza o nouă reuniune a Comitetului Consultativ Tematic Turism, Cultură, Patrimoniu Cultural, în vederea aprobării, la acest nivel, a variantei finale a proiectului Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii și Patrimoniului Naţional pentru perioada 2014-2020 și va posta pe site-ul propriu documentul aprobat.
- Strategia sectorială (document în format PDF, 15,7 MB, 477 pagini, document realizat fără bookmarks, aşa că va trebui să-l parcurgeţi pagină cu pagină sau să utilizaţi facilitatea "Find" din Adobe Reader);
- Anexa la Strategie (document de asemenea în format PDF, 4,8 MB, 367 pagini şi bineînţeles tot fără bookmarks - domnii de la cultură nu au nici măcar o secretară mai descurcăreaţă care să ştie să manipuleze PDF-uri).
În strategie, cei care au conceput-o au o singură referire la filatelie, şi anume (pe la paginile 87, 88 şi 89) nu se uită a se menţiona (în fapt a se copia din legislaţie) prevederile referitoare la apartenenţa pieselor filatelice la patrimoniul cultural naţional mobil.
M-am uitat pe colectivul de cercetare-documentare şi cel de redactare a documentului: pentru domeniul filatelic sunt nişte iluştri necunoscuţi. Ca de obicei, nişte unii total nepregătiţi şi neinstruiţi pentru un domeniu îşi permit (oare a câta oară) să emită "documente programatice". Ştiu că la nivel organizaţional, anterior alcătuirii acestui document (sau ce-o fi el) nu s-a cerut opinia niciunui specialist în domeniu.
În anexă nu se mai găseşte nimic referitor la filatelie.
Când vezi titlurile care au fost acordate documentelor, te şi gândeşti că dacă le deschizi vei da peste un set de acţiuni, programe şi sarcini, care au stabilite nişte grafice de execuţie, nişte responsabilităţi concrete pe funcţii şi nişte termene înlăuntrul cărora acţiunile şi sarcinile ar trebui încadrate. Te-ai mai gândi la anumite termene stabilite pentru prezentarea modului în care au fost alocate şi cheltuite resursele (băneşti sau materiale) şi rezultatul alocărilor (sunt doart bani publici, nu?). În fapt, documentele sunt doar o colecţie de texte şi statistici care nu ştiu în ce măsură ar putea constitui o strategie. Cu ani în urmă am lucrat efectiv la realizarea unor strategii (nu în domeniul cultural, ci în alt domeniu), dar parcă n-am reuşit o asemenea "performanţă".