Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 22 octombrie 2018

Despre metodica studiului (33)

Episoadele anterioare pot fi citite aici: episodul 1, episodul 2, episodul 3, episodul 4, episodul 5, episodul 6, episodul 7, episodul 8, episodul 9, episodul 10, episodul 11., episodul 12., episodul 13, episodul 14, episodul 15, episodul 16, episodul 17, episodul 18, episodul 19, episodul 20, episodul 21., episodul 22, episodul 23, episodul 24, episodul 25, episodul 26, episodul 27, episodul 28, episodul 29, episodul 30, episodul 31, episodul 32.

Un microsemn ignorat de 146 de ani

De o vreme m-am hotărât să îmi pun ordine în mărcile postclasice adunate timp de mulţi ani, să le cataloghez din nou (după o primă sortare făcută demult) şi să le scanez integral, pentru a putea verifica toate caracteristicile clişeelor (pentru că m-a cam lăsat vederea şi nu mai pot distinge totul cu proprii ochi). Iar surprizele n-au încetat să apară, pentru că am găsit multe erori pe care nu le văzusem prima oară când am sortat mărcile. Şi în plus faţă de acestea, am identificat un microsemn care apare atât la mărcile emisiunii Paris de 5 bani, cât şi la aceeaşi marcă din emisiunea Bucureşti I.

Am făcut o scurtă trecere în vedere a bibliotecii mele digitale şi am selecţionat un număr de piese care ilustrează microsemnul nou descoperit. Puteţi face click pe imagini pentru mărire, pentru a vizualiza mai bine mărcile.

Atrag atenţia că acest microsemn nu reprezintă o eroare, aşadar ar fi nepotrivit ca biznizman-ii care mai urmăresc blogul să "plaseze" pe vreun portal de licitaţii "imensa eroare". N-ar fi decât o înşelătorie ordinară.

Prezenţa mirosemnului este vizibilă la tiparele clare şi curate ale mărcii de 5 bani Paris. În totalul mărcilor cercetate am identificat însă (rar) şi exemplare la care acesta se prezintă sub o formă slabă (dar rămâne vizibil la marca scanată cu o rezoluţie de 1.200 dpi).
Microsemnul apare în continuare la marea majoritate a mărcilor de 5 bani Bucureşti I, de-a lungul întregului tiraj (pe toate nuanţele şi dantelurile). Există însă şi exemplare imprimate defectuos, care nu mai prezintă microsemnul, dar consider că de vină este tiparul dezlânat ori prea ancrasat.

Microsemnul constă în prezenta unui mic punct de culoare situat între cadrele orizontale superioare (exterior şi interior), la stânga literei R din ROMANIA.


Microsemnul apare chiar de la decupajele  mărcii de 5 bani  Paris (click pe imagine, urmăriţi săgeţile de culoare roşie).


Apariţia microsemnului într-un bloc neuzat de patru mărci Paris (click pentru mărire).


Microsemnul la mărcile unui bloc nedantelat de şase exemplare Paris (click pentru mărire).


Microsemnul la un ştraif circulat de 5 bani Paris (click pentru mărire).


Microsemnul la mărcile Paris de un fragment (ştraif de cinci mărci, plus un unicat) (click pentru mărire).


Microsemnul la o pereche neuzată de 5 bani Bucureşti I dt. 11 (B1) (click pentru mărire).


Microsemnul la mărcile unui bloc circulat de patru exemplare Bucureşti I, dt. 11 (B1).


Microsemnul la o marcă dt. 11 (B1) de pe un fragment (click pentru mărire).


Microsemnul la mărcile unui ştraif de trei exemplare dantelate 11 (B1) de pe un fragment de scrisoare (click pentru mărire).


Microsemnul la un ştraif circulat de patru exemplare Bucureşti I dantelate 13½ (A) (click pentru mărire).


Microsemnul este prezent pe ambele feţe la un exemplar de 5 bani Bucureşti I dantelat 13½ (A), imprimat recto-verso (click pentru mărire).

Cred că această prezentare este suficient de cuprinzătoare pentru demonstraţia propusă.

© 2011-2018 Max Peter. Preluarea acestui material nu se poate face decât după încheierea unui acord prealabil în formă scrisă.

2 comentarii:

  1. Ti-am mai spus ca admir pasiunea extraordinara cu care îți descrii hobbiul? Mai rara asa ceva in zilele noastre, mai ales ca nu esti platit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc!
      Un nume mare spunea prin secolul al XIX-lea că filatelia este regina pasiunilor.

      Ștergere