Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 14 octombrie 2018

Inscripţii marginale la uzualele neemise Ferdinand - Moscova

În literatura românească s-a scris puţin despre inscripţiile marginale ale colilor mărcilor neemise imprimate la Moscova. Click pe imagine pentru mărire.


Colile uzualelor Ferdinand cuprind patru corpuri a câte 25 de mărci, despărţite de punţi între ele. Lăţimea punţilor verticale măsoară câte 10,50 mm. Înălţimea punţilor orizontale îmi este necunoscută. Compoziţia colilor este, mai pe scurt, similară cu cea a uzualelor Rusiei imperiale cu care sunt contemporane.

Inscripţiile marginale apar în colţul stâng inferior al colii şi indică în opinia mea tipul/numărul presei tipografice.Inscripţie similară cu cea din ilustraţie am întâlnit la valorile de 5, 25, 40 şi 50 bani, precum şi la 1 leu.
În aceeaşi poziţie, la valorile de 10 şi 35 bani se află inscripţia "Худ. Тип. Америкк. No 5" (cu caractere tip Courier). Nu am întâlnit inscripţii marginale la valoarea de 1 leu.


Problema inscripţiilor şi a semnelor marginale ale emisiunilor româneşti nu este prezentată în cataloagele filatelice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu