Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

joi, 18 octombrie 2018

Piese excepţionale la David Feldman - Imperiul Otoman

Licitaţia s-a desfăşurat exact în urmă cu o săptămână, înglobând în ofertă un număr important de piese - mărci, scrisori, ştampile, circulaţii - din aria Levantului. Nu am de gând să copiez catalogul licitaţiei, ci doar să prezint două piese care mi-au plăcut mai mult.


Prima piesă este o scrisoare expediată în aprilie 1867 din Sulina, la Genova, în Italia. Scrisoarea a fost francată cu două mărci Napoleon, una de 20 şi cealaltă de 40 centime, ambele fiind obliterate cu ştampila romb cu puncte 5099 cu cifre mari, iar pe faţa scrisorii a fost aplicată foarte clar ştampila de zi a oficiului consular, SULINA TURQ. D'EUROPE 7 AVRIL 67.
Scrisoarea - o piesă deosebit de rară - a fost semnată de expertul Nakri. Ea a avut un preţ de strigare de 20.000 euro, dar nu a fost vândută.


A doua pisă este un plic francat cu trei mărci de 10 bani din emisiunea Bucureşti II 1876 (pereche şi unicat), obliterate ПОЛЕВОЕ ПОЧТ.ОТДБЛЕНIЕ 2.(1) 2. / 1 OKT 1877, ştampilă aparţinând oficiului de campanie rus staţional la acea dată la Buzău. Plicul a fost expediat În Italia, la Milano.
Piesa este una cheie pentru istoria poştală a războiului ruso-turc din 1877-1878, război în care România şi-a câştigat independenţa.
Plicull a fost oferit (şi s-a vândut) cu 12.500 euro.

Licitaţia a cuprins multe piese frumoase şi rare sau foarte rare, care nu se văd decât o dată la mulţi ani. Menţionez o serie de piese excepţionale ale poştei otomane în Dobrogea (multe necunoscute în literatura filatelică românească).
Cei care nu au vizionat licitaţia, dar doresc să o facă pot accesa acest link (care cred că nu va fi disponibil pentru o perioadă mai îndelungată, aşa că vă sfătuiesc să vă grăbiţi). În afara pieselor puteţi vedea şi ce s-a vândut şi la ce preţuri.

2 comentarii:

  1. Din nefericire, urmarind live licitatia, majoritatea s-au dat la prima strigare, fara competitor. Au cam sarit calu la pretul de pornire. Descurajant. La loturile precedente, posta Otomana in Bulgaria, nu au vandut nimic. Tot preturi ari de strigare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înseamnă că s-ar mai putea face oferte pentru piesele nevândute, dacă acceptă.

      Ștergere