Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

duminică, 14 octombrie 2018

Despre ştampilele particulare "cu ceas"

Am dat peste un formular maghiar de aviz circulat în 1914, care poartă o ştampilă particulară despre care nu îmi aduc aminte să se fi scris prea multe. Click pe imagine pentru mărire.


Formularul poartă în partea inferioară o ştampilă cu trei cadrane ca de ceas:


Ce este cu acest tip de ştampilă? Prima oară l-am întâlnit pe corespondenţe româneşti circulate în jurul anului 1900 şi puţin după aceea. La acel moment se pare că a existat o modă transmisă destul de rapid utilizatorilor serviciilor poştale.

Este posibil ca aceste ştampile să fi avut rădăcinile în nemulţumirea unor clienţi ai poştei legată de întârzierea transmiterii corespondenţelor. Aceste ştampile (în variantă întâlnită pe corespondenţele româneşti) au cel mai adesea două cadrane, unul cu ziua, celălalt cu ora. Ele au fost aplicate probabil înainte de a fi introduse în cutiile poştale.

Nu ştiu să fi existat în România vreo reglementare oficială a utilizării ştampilelor "cu ceas".

Ştampila aplicată pe formularul maghiar are trei cadrane, Cifrele romane și cadranul din mijloc indică ora, respectiv minutul începerii convorbirii. Cadranul din dreapta arată durata convorbirii în minute.. Fiind vorba de o corespondenţă telefonică (unde viteza de transmitere a corespondenţei a fost mai mare faţă de cea pentru corespondenţele obişnuite) i se înţelege utilitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu