Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 15 octombrie 2018

Capete de bour şi alte piese frumoase, la Köhler

Licitaţia de toamnă a casei germane Heinrich Köhler, desfăşurată luna trecută, a menţinut nivelul ridicat al ofertelor cu care şia obişnuit deja clienţii. Dintre piesele oferite potenţialilor amatori am reţinut câteva care sunt de interes pentru zona românească. Las fotografiile să vorbească.

Marca austriacă pentru ziare de 30 kreuzer roz, neuzată şi cu margini complete reprezintă una dintre rarităţile filateliei clasice austriece şi mondiale. Virtual, această marcă a circulat şi pe teritoriul românesc aflat în componenţa Imperiului Habsburgic.


Marca este semnată de Ebel şi Grobe, fiind certificată şi de Diena, Edwin Müller şi Goller. La o cotă Michel de 50.000 euro, preţul de strigare a fost stabilit la 10.000 euro, fiind însă vândută cu 40.000 euro.


Un "salt" mai important l-a realizat scrisoarea din 1846 expediată de la oficiul consular austriac din Iaşi în Bavaria. Ea poartă diferite adnotări ale taxelor poştale, fiind şi dezinfectată pe parcurs. Corespondenţele externe sunt ceva mai rare decât cele cu imperiul. Ea a avut un preţ de plecare de numai 100 euro, find vândută pentru 1.500 euro.


Cap de bour, marca de 27 parale pe fragment de dimensiuni mici, cu ştampilă aproape completă FOKSCHANI MOLDOVA (una dintre cele numai 7 exemplare cunscute cu această ştampilă). Aspectul frumos al piesei a diminuat influenţa unui defect (vizibil în fotografie), descris şi în atestatul semnat de Gmach. Oferit cu 2.000 euro, s-a vândut cu 6.000.


Exemplar obliterat de 54 parale cu ştampilă albastru-verzuie JASSY MOLDOVA. Calitatea mărcii este descrisă în atestatul de mai sus. Oferită cu 1.500, marca a fost vândută cu 2.600 euro.


Marcă neuzată de 81 parale albastru pe albăstrui, cu unele mici defecte descrise în atestatul care o însoţeşte. Este una dintre cele mai rare mărci clasice europene. A fost oferită cu 4.000, dar achiziţionată cu 9.000 euro.


Exemplar de 108 parale obliterat pe un fragment mic, cu margini mici, dar cu cadrul neatins, ştampilat JASSY MOLDOVA cu tuş albastru, amprentă completă. Piesă cu un aspect deosebit de frumos, care a atras amatorii. Fragmentul a avut un preţ de strigare de 4.000 euro, realizând un preţ final de adjudecare de şase ori mai mare: 24.000 euro!

Cu astfel de piese fac unii colecţionari filatelie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu