O parte a uzualelor tip "Germania" (supratipărite în 1917-1918 pentru utilizare de către administraţia germană de ocupaţie în România pe timpul Primului Război Mondial) au fost imprimate cu ajutorul a două forme diferite de tipar. Catalogul specializat Michel le diferenţiază cu ajutorul termenilor "Plattendruck", respectiv "Walzendruck". Pe scurt, este de fapt vorba de coli imprimate cu o planşă plană, respectiv cu un cilindru.
Cu ceva muncă şi cu experienţa dată de cercetarea unui număr semnificativ de exemplare, cele două procedee de tipar pot deveni vizibile pentru ochiul colecţionarului specializat printr-o diferenţă (destul de mică) a dimensiunii desenului mărcii. Totuşi, principala diferenţă este vizibilă pe marginea superioară a colii de mărci, care are elemente specifice pentru fiecare procedeu de imprimare. Nu le descriu acum şi aici, puteţi consulta un catalog Michel specializat pentru Germania.
Ei bine, colecţionarii contemporani cu aceste emisiuni au sesizat imediat diferenţele (înclinarea spre studiu era cu totul alta, dar şi numărul de emisiuni era mult mai mic decât cel actual, ca să nu mai vorbim de numărul autorităţilor emitente, plus nebunia actuală generată de tematică şi de alte "mode"). Ei au avut grijă să realizeze "seturi" de piese având marginea superioară de coală neseparată. Unele astfel de seturi au fost păstrate în stare neuzată, ori chiar în fragmente de coală. Alte seturi au fost realizate prin lipirea mărcilor cu marginile de coală pe suporturi, obliterându-le apoi de complezenţă cu ştampilele aflate în uz.
Exemplu de set al mărcii de 5 bani din emisiunea a treia (1918), compus din toate cele zece margini de coală posibile, obliterate de complezenţă cu aceeaşi ştampilă.
Un set similar, la marca de 40 bani din aceeaşi emisiune, obliterate de complezenţă în aceeaşi manieră.
În ediţiile mai recente ale catalogului specializat Michel, mărcile având marginile superioară de coală neseparate (cu ajutorul cărora se pot identifica procedeele de imprimare - Plattendruck sau Walzendruck) au fost grupate, la emisiunile respective, în tabele separate, primind la numărul de catalog literele OR (de la "Oberrandstücke"), pe lângă literele specifice procedeului de imprimare (P sau W).
Aceste amănunte nu ştiu să fi fost vreodată abordate de vreun autor român în literatura noastră neaoşă. Dacă greşesc cumva, vă rog să mă corectaţi.
in STUDI FILATELICE BRASOVE NR 18/2011 gasiti articolul dl morarel
RăspundețiȘtergeream retinut ca partea de sus o numeste margina de valt sau colt si difera prim nr de ( linii)
desi cred ca se refera la emisiunea 1
Mulţumesc pentru menţionare, dar vorbim despre lucruri diferite.
ȘtergereCeea ce semnalează dl Morărel este o altă varietate, care se întâlneşte la valoarea de 40 bani din prima emisiune imprimată cu cilindri (Walzendruck), dar nu numai (varietăţi similare sunt catalogate şi la emisiunile a 2-a şi a 3-a). La prima emisiune nu există nicio valoare care să fie imprimată în ambele sisteme (şi P, şi W).
Din păcate, piesa pe care o prezintă dl profesor mi se pare una filatelică şi nu una circulată "pe bune", iar pentru astfel de piese nu se aplică cotele acordate de Michel pentru scrisori, ci cel mult pentru obliterate. Dar şi pentru acestea, ultima modă "cere" certificate.