Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 10 mai 2014

MViR: Am început să vin de-acasă! Cine s-ar fi gândit la o serie HAN supratipărită?

Acesta este rodul "studiului intens" al cercetătorilor români din ultimii aproape o sută de ani (bine, fără vreo trei...). În nicio lucrare românească nu se suflă o vorbă despre seriile HAN (denumirea vine de la definiţia în limba germană dată de catalogul Michel, volumul specializat pentru Germania: "Hausauftragsnummer").

Problema pe care am crezut-o drept ceva necurat a fost cauzată de convingerea că la valoarea de 25 bani (supratiparul pe marca Germania de 20 pf.) există coli distincte cu cele două serii HAN menţionate de cataloagele germane. Catalogate cam aşa (click pentru mărire):


Am blurat cotele, deoarece nu fac promovare preţurilor practicate de Michel.

La începutul lunii trecute, casa Schlegel a prezentat la cea de-a 14-a licitaţie un lot compus din coli complete ale primei emisiuni MViR (click pe imagini pentru mărire):

15 bani pe 15 pfenigi, serie HAN 2240-17 (sub coloana a 2-a, pe marginea inferioară).

25 bani pe 20 pfenigi, având două serii HAN (precizările sunt mai jos).

40 bani pe 30 pfenigi, serie HAN 2242-17 (sub coloana a 2-a, pe marginea inferioară).

Situaţia de la 25 bani este vizibilă mai bine aici:

Probabil că numai pentru valoarea mică şi cea mare au fost imprimate tiraje noi, în 1917, special destinate supratipăririi cu moneda românească (seriile HAN 2240-17 şi 2242-17).
La valoarea de 20 pfenigi s-a utilizat o planşă utilizată la imprimare încă din 1916 (HAN 4774-16, coli existente probabil în stoc la imprimeria imperială ori la poşta germană), care după supratipărire a primit şi o serie HAN nouă, în "rând" cu seriile celorlalte două valori: HAN 224117. Aşadar, la colile mărcii de 25 bani pe 20 pfenigi apar ambele serii HAN:
- una pe marginea stângă a colii, în faţa rândului 7;
- una pe marginea inferioară a colii, sub coloana a 3-a.

Astfel se explică de ce apar, la această valoare, erori (fără supratiparul MViR în casetă) atât cu seria HAN 2240-17, cât şi cu seria HAN 4774-16.

Setul de trei coli a fost oferit la un preţ de strigare de 1.800 euro, rămânând însă nevândut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu