Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

miercuri, 28 mai 2014

Austria 1851: reimpresiuni ale celebrelor mărci Mercur

Ceva mai în primăvară întreba pe un site de socializare un colecţionar despre o piesă, un "Mercur galben" neştampilat, ce-i cu ea şi cam cât ar merita.
Este una din întrebările puse relativ frecvent în cercurile colecţionarilor, din cel puţin două cauze:
- prima: sunt relativ puţini colecţionarii care ştiu să se descurce în cataloagele de limbă germană (de regulă Michel) în care sunt menţionate reimpresiunile; însăşi noţiunea de reimpresiune reprezintă o serioasă necunoscută pentru mulţi amatori;
- a doua: din cei puţini care s-ar descurca, şi mai puţini sunt capabili să facă distincţie între mărcile originale şi reimpresiuni (mai ales că aceste reimpresiuni nu s-au imprimat o singură dată, ci de mai multe ori).

De câteva ori pe an primesc oferte de la colecţionari sau de la diverşinegustoraşi care au impresia că au dat lovitura vieţii lor: le pică pe mână câte o reimpresiune pe care o confundă cu originalul, se uită în cataloage şi văd cote de zeci de mii de euro, iar asta le ia minţile. Încearcă să-i convingi că de fapt ce au ei nu face mai mult de unu-doi poli şi te-ai asigurat de un "prieten" pe vecie.

Recent au fost oferite şi vândute pe eBay patru piese foarte frumoase, blocuri măricele ale reimpresiunilor celebrelor mărci austriece pentru ziare. Să le vedem (click pe imagiin pentru mărire).


Bloc vândut cu 68 dolari, după 7 biduri.



Bloc vândut cu 137 dolari, după 7 biduri (primele două rânduri de sus formează perechi întoarse).


Bloc vândut cu 102 dolari, după 7 biduri (aceleaşi perechi întoarse ca la piesa precedentă).


Bloc vândut cu 180 dolari, după 7 biduri. La fel, pe primele două rânduri există perechi întoarse.

Văzând preţurile realizate, cred că vă daţi seama că cei care le-au cumpărat şi-au dat seama că piesele sunt reimpresiuni şi nu originale, la care nici nu se cunosc asemenea formaţiuni.

Pentru comparaţie, vă arăt şi două exemplare din "Mercurul albastru" neuzate, prima fiind tip I, iar a doua tip III. Pentru detalii privind tipurile acestor mărci vă sugerez să vă documentaţi în cataloage.


Referitor la reimpresiuni, vă recomand de asemenea să studiaţi cataloagele. Totuşi, sub formă de rezumat vă enumăr reimpresiunile executate la aceste mărci:

- reimpresiuni din 1866, imprimate în albastru deschis, galben deschis, roz-lila şi carmin viu (rare);
- reimpresiuni din 1870, imprimate în ultramarin închis, galben (închis), roz închis şi roşu-carmin(relativ rare);
- reimpresiuni din 1884, imprimate în albastru viu, galben auriu, roz palid şi stacojiu (relativ rare, există şi cu supratipar "SPECIMEN");
- reimpresiuni din 1886, rare, imprimate în albastru mat, galben deschis, roz pal şi stacojiu;
- reimpresiuni din 1887, imprimate în albastru mat, galben mat, roz-violet şi roşu-carmin, mai comune;
- reimpresiuni din 1894, în albastru mat, galben mat, roz mat şi roşu-carmin deschis, mai comune;
- reimpresiuni din 1904, în albastru cenuşiu, galben auriu, roz maroniu şi stacojiu deschis, mai comune.
În afara acestor reimpresiuni mai sunt enumerate în cataloagele specializate reimpresiuni (neoficiale) din 1885, colorate, (aşa-zisă "Fellner-Neudruck"), precum şi probe pentru o serie de reimpresiuni realizate în 1907 (imprimate în negru).

Diferenţele faţă de originale sunt mai multe, inclusiv la tipurile de clişeu utilizate, precum şi la hârtia utilizată la imprimare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu