Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

sâmbătă, 3 martie 2012

Ştampilele poştei centrale din Bucureşti la începutul secolului 20

Subiectul mă preocupă de mai mult timp, deoarece pe diverse mărci "Spic de grâu" am găsit fragmente ale unor ştampile având legenda "Poşta centrală", dar provenind în mod clar de la ştempluri diferite. Deşi ar putea fi considerat oficiul poştal cu cel mai mare trafic la acea dată, iată că aceste ştampile sunt destul de greu întâlnite, mai ales pe corespondenţe întregi.
Duminica trecută, răsfoiam albumul unui prieten, când am dat peste această piesă (click pentru mărire):


Evident, francatura este filatelică, dar interesul meu este pentru ştampilă: probabil un ştemplu de cauciuc (având în vedere deformările cercului). Data ştampilei: 20 ianuarie 1906.
De la acelaşi prieten luasem cu ceva timp înainte fragmentul de mai jos:

Este în mod evident un tip diferit de ştampilă, ovală cu dublu cerc, sus "Bucureşti" cu majuscule, jos "Poşta centrală", tot cu majuscule dar cu caractere anticva. Din dată nu pot desluşi cu certitudine decât ziua (4) şi anul (1907).

23 de comentarii:

  1. Sunt interesante.N-am văzut până acum aceste ștampile întregi.
    Intersant ce ți-a prins ochiul prima dată ștampila ori caligrafia :)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Caligrafia este clasică, este destul de întâlnită pe corespondenţele vremii, mai ales pe cele din Germania.
      Ştampilele mi se par de departe mult mai interesante (mă chinuiesc de mulţi ani să mai aduc unele completări la cartea lui Dragomir Kiriac despre ştampilografie). Aceste ştampile lipsesc.

      Ștergere
  2. Stampilele se vad dar nu inteleg nimic... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încerc să fac o catalogare a ştampilelor care se foloseau pentru anularea mărcilor poştale. Tipul acesta de ştampile se întâlneşte mai rar şi le-am semnalat. :)

      Ștergere
  3. Bună Max!
    Ștampilele sunt pefecte,mai rar vezi
    în zilele noastre așa ceva!
    Un weekend excelent îți doresc Max!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut !Scrisoarea nu poate fi un fals ? Sau vinietele expozitiei generale au fost distribuite inainte de octombrie 1906 ? Felicitari pentru blog !
    Genu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupun că da (nu sunt interesat de viniete şi nu le-am urmărit). În orice caz, ştampila o am de mai multe ori pe mărci Spic de grâu, încă din 1905.

      Îţi mulţumesc!

      Ștergere
  5. Offf Doamne, ce bine arata stampila ovala pe timbrele vremi, de senzatie, pacat ca nu se vede putin mai clara pe fragment ca lua nota maxima!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Offf Doamne, ce bine arata stampila ovala pe timbrele vremi, de senzatie, pacat ca nu se vede putin mai clara pe fragment ca lua nota maxima!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Salve Max !
    Eu aş avea niscaiva întrebări:
    1) Ştim că inaugurarea Expoziţiei Naţionale a avut loc la 6 iunie 1906. Atunci ce este cu vinieta din centru sus? Au fost puse vinietele în circulaţie atât de devreme ?
    2)Caut vinieta brună în bloc de patru , gumată.Ofer în schimb , tot în bloc de patru,gumă,vinietele verzi şi albastre.
    3)Ce înseamnă 27219 ?
    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiu nimic despre viniete. Am pe undeva prima ediţie a catalogului de fiscale, dar nu dau de volum să verific dacă e scris ceva.

      Poate îţi răspunde cineva care citeşte blogul, eu nu am decât câteva izolate, luate întâmplător în loturi de mărci.

      Numărul cred că reprezintă numărul curent din registrul trimiterilor recomandate.

      Ștergere
  8. Ştampilele sunt exemplare De Lux. Iar o să mă puneţi să sap mâine prin clasoare!
    Nu ştiu când au fost lansate vinietele, dar şi eu am un exemplar ştampilat în 8 feb 1906, deci au fost puse din timp pe plicuri, pentru popularizarea expozitiei. Oricum, mai există şi în culoarea ocru şi roşu. Din păcate nu am blocuri de 4 din culorile maro şi ocru. Nu este exclus să mai existe şi alte culori. Eu am găsit catalogul domnului Cojocar 2011, dar nu am găsit vinietele în el. Sunt sigur pe undeva, dar trebuie săpat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pe mărci izolate fragmente din cel puţin trei tipuri diferite ale ştampilelor cu "Posta centrală". Dar vinietele pur şi simplu nu m-au interesat.

      Ștergere
  9. „Există timbre fără valoare circulate poștal.Cele cu supratipar probabil circulate poștal de la expoziție. Există mai multe variante de supratipar ale cărui caractere ale cifrelor și literei „b” sunt diferite.Dintre acestea am sesizat poziția literei „b” diferită;la val.de 15 bani litera „b”este scrisă majuscula „B”.La valoarea de 5 bani roșu apare și un segment din cifra „0b”,ceea ce ne face să deducem că ar existași valoarea de 10bani,tipărită în aceași coală.”
    Peter,acesta este textul din catalogul Cojocar 2011

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru completare. Dar nu-mi dau seama la ce se referă, că vinietele de la expoziţie nu au niciun supratipar. Mărcile - nici atât (cel puţin nu cu "B"). Recunosc în mod sincer că acest fragment reprezintă o enigmă pentru mine.

      Ștergere
  10. O piesă foarte interesantă. Recunosc că prima atracţie a fost...scrisul de o caligrafie impecabilă. La detaliile filatelice sunt...profan, dar citesc cu interes tot ceea ce găsesc aici, căci sunt informaţii tare interesante.
    O zi frumoasă, Peter! :-)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ultima stampila este interesanta, nu am mai vazut acest tip până acum!

    RăspundețiȘtergere
  12. Superb timbrul din a doua fotografie!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua,as dori sa iau si eu legatura cu un expert in filatelie,detin o colectie de 9 clasoare de timbre dintre care 8 nestampilate si unul stampilat datand din anii 1840 pana in 1990 in stare buna,ingrijite si lucrate cu penseta.Pe langa colectia de timbre detin si un numar mare de plicuru cu stampile diferite de colectie printre care si doua cu sigiliu din anii 1856 cred.De asemenea am si o colectie impresionanta de monede si bancnote vechi in stare impecabila.Daca se gaseste cineva interesat si dornic sa ma ajute cu cateva informatii va rog sa ma contactati pe adresa de faceboock la numele ivan andra.V a multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trimiteţi un mail pe adresa federatia_filatelica@yahoo.com şi transmiteţi doleanţele dvs.

      Ștergere