Îi atenţionez pe cititorii permanenţi sau ocazionali că nu sunt interesat de achiziţii (nici măcar de chilipiruri), nu fac comerţ, nu fac evaluări şi expertize, nu fac niciun fel de intermedieri şi nu asigur servicii de ştiri sau consultanţă
.

luni, 12 martie 2012

Câteva preţuri interesante

În ultima perioadă, pe eBay au fost oferite mai multe piese care au obţinut realizări interesante. Preţurile şi numărul de biduri pot constitui un semnal interesant, mai ales dacă acestea sunt observate pe o perioadă mai lungă de timp. Dar să începem.

Scrisoare expediată în februarie 1874 de la Brăila, la Livorno, în Italia. Scrisoarea este francată cu un unicat de 50 bani "Paris", conform tarifului pre-UPU valabil pentru Italia (via Austria), până pe 18/30 iunie 1875. Este o scrisoare destul de curată, cu o amprentă foarte clară a ştampilei de plecare. Pe faţă, a fost aplicată şi ştmpila "P.D.". Piesa a fost vândută cu 104 dolari, după 7 biduri.

Acesta este un imprimat extern, expediat în septembrie 1875 pe aceeaşi rută ca şi piesa precedentă. Tariful a fost valabil o perioadă destul de scurtă (între 19 iunie/1 iulie 1875 şi 10/22 august 1876), după care el a fost redus la 5 bani. Tocmai de aceea este o piesă cheie în orice exponat de studiu sau de istorie poştală. Chiar şi aşa, piesa nu a fost vândută decât cu 80 dolari, după 8 biduri.

Această carte poştală a fost expediată în martie 1876 din Bucureşti în Statele Unite, la Philadelphia. Din păcate, nu a fost ilustrat şi spatele, pentru a vedea natura corespondenţei. Cartea poştală a beneficiat de o francatură suplimentară formată dintr-o marcă de 5 bani "Paris", pentru realizarea tarifului pentru o carte poştală simplă externă. Piesa s-a vândut după 9 biduri cu 230 dolari.

Această scrisoare de doliu este francată cu o marcă de 30 bani din emisiunea "Bucureşti I", fiind expediată de la Galaţi la Triest în 1879, dar luna este incertă din cauza ştampilelor ilizibile. Ar putea fi septembrie (se vede un "9" la ştampila de sosire de pe verso). Dacă este aşa, scrisoarea ar fi una suprafrancată cu 30 în loc de 25 bani (pe 20 martie/1 aprilie 1879, tariful pentru o scrisoare simplă externă a fost redus de la 30 la 25 bani). Piesa a fost vândută cu 85 dolari, după 6 biduri.

O altă scrisoare expediată din Bucureşti la Milano, în Italia, în iulie 1890. Partea frumoasă a piesei o constituie francatura mixtă, tariful de 25 bani corespunzător unei scrisori simple externe fiind realizat din două mărci de 10 bani "Vulturi" (probabil cu filigran stema mică) şi o marcă de 5 bani "Cifra în 4 colţuri" (după nuanţa tiparului, cel mai probabil cu acelaşi filigran). Plicul a fost vândut după 11 biduri cu 185 dolari.

Acest plic a fost expediat în septembrie 1890 de la Bucureşti la Bârlad. Tariful de 15 bani pentru o scrisoare simplă internă a fost realizat prin trei mărci de câte 5 bani "Cifra" (după nuanţă, probabil cu filigran stema mică). Mărcile au fost obliterate prin o aplicare repetată de două ori a unei ştampile tip Daguin. Plicul a fost vândut cu 60 euro, după 17 biduri.

Plicul de mai sus pare a fi o scrisoare simplă externă din treapta a doua de greutate (francatură de 50 bani, dar fără nicio ştampilă sau adnotare care să sugereze o recomandată), expediată în februarie 1893 de la Bucureşti (conform antetului de pe faţă) la Budapesta. Marca a fost anulată prin ştampila ambulanţei feroviare Bucureşti-Verciorova (la Verciorova se afla şi graniţa cu Ungaria). Este un plic destul de frumos, vândut destul de convenabil, după părerea mea: 33 dolari, după numai 3 biduri. Cumpărătorul cred că se poate considera norocos.

Aceasta este o piesă puţin mai neobişnuită prin combinaţie: ştraif de trei benzi de ziare de 1 ban "Spic", cu o francatură suplimentară de încă 2 ani (2x1 ban), tot "Spic". Este acoperit tariful de 5 bani pentru un ziar expediat în străinătate (prima treaptă de greutate). Banda a fost vândută cu 50 dolari, după 5 biduri.

Aceasta este o piesă foarte frumoasă, în opinia mea, şi destul de rară în acelaşi timp. Este un imprimat german destinat corespondenţei prizonierilor de război şi este utilizat pentru un prizonier german aflat la Şipote, în judeţul Iaşi (click pentru mărire). Piesa a fost vândută acceptabil, cu 127 euro, după 10 biduri.

O piesă interesantă este această varietate "Oradea": supratipar dublu (parţial numai), iar la "Bani" cu un spaţiu între n şi i: "Ban i". Piesa a obţinut un preţ neaşteptat: 315 dolari, după 25 biduri.

Aceasta este o altă piesă interesantă: un plic expediat în iulie 1919 în SUA. Locul expedierii nu se poate determina, dar mărcile sunt obliterate în ţara de destinaţie. Este o piesă mai rară, fără discuţie, care s-a vândut cu 56 dolari, după 9 biduri.

Ultima piesă din episodul de astăzi este plicul de mai sus, francat cu două serii complete din perioada interbelică. Plicul este o expediere loco recomandat, fiind evident de natură filatelică. Tariful (20 lei) ar putea corespunde unei scrisori din treapta a patra de greutate (timbrul aviaţiei de 1 leu fiind obligatoriu şi neintrând în calculul tarifului). Oricum, filatelică sau nu, piesa tot a fost vândută cu 105 dolari, după 12 biduri. În opinia mea, nu ar merita mai mult decât puţin peste preţul mărcilor obliterate.

9 comentarii:

 1. scrisoare de doliu...
  ce vremuri...
  aşa ne-am plafonat...nimic nu mai înseamnă nimic..
  m-am săturat de atăta viteză şi impersonalitate...
  o zi frumoasă, Peter!
  eu am o zi cam ... sper să mi-o bucure părintele Savatie.

  RăspundețiȘtergere
 2. a. Din păcate, cartea poştală tipizată a Crucii Roşii nu a mai fost completată şi retrimisă de fruntaşul (Gefreiter) August Ballschuh cu veşti despre sine la rudele lui de acasă...După denumirea localităţii de domiciliu, aş crede că e vorba e Prusia Orientală, oricum, de nord-estul Germaniei...Textul german îi dă lui veşti bune despre ai săi şi îl încurajează. Dar..."à la guerre comme à la guerre"...
  b. Foarte interesant ultimul plic pentru mărcile sale pe care le văd acum prima dată. Este vorba de vechiul "Mircea", cel nou nu e "bric", e ..."navă-şcoală" şi a fost construit în 1938.Nu recunosc pe moment "Vaporul S.M.R." (=Serviciul Maritim Român)...
  c. Jamboreea mi se pare că era o tabără cercetăşească anuală.Nu dacă "Marele Străjer" Regele Carol al II-lea, se ocupa şi de mişcarea acestora...
  Vă mulţumesc foarte mult pentru cele prezentate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Toate observaţiile Dvs. sunt absolut corecte.
   Şi eu ţin să vă mulţumesc!

   Ștergere
 3. Foarte interesanta trecerea in revista precum si informatiile prezentate. Si eu am senzatia ca, desi toata lumea se lamenteaza ca filatelia e pe moarte, preturile la timbrele de calitate sunt in crestere fata de anul trecut CHIAR si la Romania.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Preţurile pieselor bune vor avea mereu o pantă ascendentă. CHIAR şi la România. :)

   Ștergere
 4. Foarte interesanta trecerea in revista precum si informatiile prezentate. Si eu am senzatia ca, desi toata lumea se lamenteaza ca filatelia e pe moarte, preturile la timbrele de calitate sunt in crestere fata de anul trecut CHIAR si la Romania.

  RăspundețiȘtergere
 5. Salve Max !
  O minune asemănătoare din emisiunea Oradea am şi eu. Nu cred că mi-ar da cineva mai mult de 10 lei pe ea . Cred că piesa prezentată are şi un alt secret.
  Referitor la ultima piesă : - chiar dacă francatura este de natură filatelică lipirea,aşezarea mărcilor lasă f mult de dorit. Întrebare : dacă mărcile au suprataxă aceasta (suprataxa) intra în calculul tarifului poştal sau nu ?
  Toate cele bune !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La mărcile cu suprataxă, aceasta nu intră în calculul tarifului poştal.
   Toate cele bune!

   Ștergere